Välj rätt genomföring när du monterar solpaneler

solar panel
Solpaneler på VILPEs tak i Korsholm, Finland.

De höga energipriserna har fått efterfrågan på solpaneler att skjuta i höjden. Det är många saker man måste beakta när man monterar solpaneler, bland annat väderstrecket och antalet paneler.  Det är också viktigt att beakta mindre detaljer som kan kännas obetydliga i stunden men som kan bli ett problem i framtiden, till exempel genomföringen.

Genomföringens uppgift är att föra rör och kablage från solpanelerna och solfångarna genom hustaket och in i huset på ett vattentätt sätt. Med en genomföring menar man den produkt mellan takmaterialet och produkten. Det är viktigt att genomföringen är säkert vattentät och att den är tålig. Man väljer genomföringen enligt takmaterialet och dess färg.

Årtionden av erfarenhet ligger bakom VILPEs genomföringar

solar
solar
Locket kan vridas 90 grader, vilket underlättar rördragningen.

VILPE har utvecklat och tillverkat genomföringar av hög kvalitet i årtionden. VILPEs Solar-genomföring erbjuder en professionell takgenomföring för rördragningar till solpaneler eller andra mindre rör, kablar och ledningar. Genomföringen är lättmonterad, vattentät och flexibel. VILPE Solar-genomföringar finns att få för de flesta takmaterial, betongpannor, lertegel, papp, plåt osv.

Genomföringen levereras som ett komplett paket, med anslutningsringen monterad på genomföringspannan. Lockets delar och rörtätning levereras lösa för att underlätta monteringen. I paketet ingår även behövliga skruvar, tätningar, monteringsanvisning samt undertaksbeslag.

Solar-genomföringens lock är fastsatt med 3 skruvar och löstagbart. Det här gör det lättare att montera genomföringen i efterhand och att komma åt rören för luftning, provtryckning och annan service. Locket kan vridas 90 grader, vilket underlättar rördragningen och ger en mycket flexibel och samtidigt säkera rördragningar, utan onödiga böjar och vinklar.

Solar-kabeltätning försäkrar total vattentäthet

solar
Solar-genomföring & Solar-kabeltätning
solar
Solar-kabeltätning

Till Solar-genomföringssatsen finns att köpas en separat kabeltätning i EPDM-gummi, med vilken man kan dra kablar och ledningar 4–50 mm vattentätt genom taket. På kabeltätningen finns två delar, den ena med diameter 4–50 mm och den andra med 38 – 50 mm, denna även med fyra anslutningsmöjligheter för Ø 8 resp 4 mm kabel i ändan.

Tätningen skärs enligt behov för kablar, ledningar eller små rör. Kabeltätningen fästs vid Solar-genomföringssatsen med det medföljande vädertåliga fästet.