Teknisk prestanda före form: Därför avviker VILPEs design från den svenska normen 

Med sina hattbeklädda runda rör skiljer sig VILPEs takfläktar och frånluftshuvar från normen på den svenska marknaden. Men det ligger en medveten tanke bakom varför produkterna ser ut som de gör. På VILPE sätter vi funktion och prestanda före design och därför är alla produkter utvecklade för att tryckfallsförlusterna och ljudnivåerna ska vara så låga som möjligt. Enligt VILPEs utvecklings- och forskningsdirektör Veli-Pekka Lahti, är formgivningen helt avgörande för att möjliggöra den utmärkta prestanda som VILPE är känt för. Produkternas tekniska konstruktion är en patenterad lösning.  

Den runda formen 

Produkternas runda form är tänkt att följa ventilationskanalernas form eftersom det leder till lägre tryckförlust och ljudnivåer i jämförelse med om formerna skulle skilja sig åt. Hattens uppgift på röret är att förhindra regnvatten från att ta sig in i ventilationskanalen. Både hatten och längden på röret gör att avluften riktas rakt uppåt vilket i sin tur försäkrar att till- och avluften inte korsas och att till exempel lukter från matos inte sprids runt fastigheten. Den runda formen på både hatten och röret förhindrar att snö och is ansamlas runt eller på produkten. Eftersom avluften ofta är varm, kan den smälta den närliggande snön på taket, vilket kan orsaka skador på taket när väta tränger in i takmaterialet och sedan fryser. Röret på VILPEs produkter är högre för att avluften ska ledas ut långt från taket och inte komma åt att smälta snön. Rörets längd förhindrar också att snö tar sig in i ventilationskanalerna. 

ECo160P/500 FLOW TAKFLÄKT

Slitstark polypropen för bästa hållbarhet 

VILPEs produkter är till en stor del tillverkade i polypropenplast och skiljer sig därmed också i materialet. Olika sorters plaster är vanliga inom byggbranschen och inom industrisektorn i övrigt, till exempel en stor del av dagens bilar och båtar tillverkas av olika plastsorter.  

En annan fördel med polypropen är att den inte drabbas av korrosion till skillnad från plåt. Under åren har VILPE satsat stort på produkternas färg. Precis som Coca-Cola har sitt hemliga recept, utvecklade också VILPE 2013 sitt eget hemliga produktrecept: precis rätt mängd råmaterial, färg och UV-skydd. Tack vare den här blandningen bibehåller produkterna sin färg i åratal. VILPEs produkter har en färggaranti på 10 år. Färggarantin omfattar alla produkter som är tillverkade efter 2013. 

Vad ska man göra om man ändå inte gillar utseendet på produkterna? 

Lahti föreslår att man för det första väljer produkten i en färg som passar färgen på taket. Enhetliga färger gör att produkten visuellt smälter in bättre i sin omgivning. Han påpekar att produkters utseende är en smak- och vanesak. 

“I många länder är VILPEs produkter kutym och de finns på så gott som alla tak. Det är ingenting som anses konstigt. Vår erfarenhet från olika marknader är att slutkunden egentligen inte lägger märke till vad som finns på taket. Det är snarare vi i branschen som går runt och kollar in tak. Slutkunden bryr sig mer om elräkningen, eventuella oljud, problem med underhåll och andra funktionsrelaterade aspekter. Därför är det viktigt att prioritera funktion före design”, säger Lahti.