En investering i ett smart tak skyddar konstruktionerna från dyra fuktskador

Fuktskador i taket är inte bara vanligt och dyrt, de kan också bli en grogrund för mögel och andra mikrober som orsakar dålig inomhusluft. Ett smart tak förebygger och upptäcker fuktskador. I förhållande till kostnaderna för att reparera fuktskador är investeringen i det smarta taket liten.  

Reparationskostander för fuktskador

Kostnaden för att reparera fuktskador beror på många faktorer, bland annat på skadans storlek och hur lätt man kommer åt att riva upp och reparera taket.  

Min egen erfarenhet är att kostnaderna för att reparera takläckage sällan understiger 50 000 kronor, även om läckan skulle vara liten, berättar VILPEs forsknings- och utvecklingsdirektör Veli-Pekka Lahti.

Reparationskostnaderna blir ofta lägre ju fortare man upptäcker läckan. Att upptäcka en läcka i tid är en utmaning eftersom fuktskadorna ofta ligger dolda inne i taket.  

Du kan inte veta hur konstruktionerna mår utan att öppna upp och titta efter. Om taket inte är utrustat med nya tekniska lösningar, måste man alltid öppna och undersöka taket ifall man misstänker en fuktskada. Men det innebär ju att man ofta upptäcker problemen för sent, säger Lahti.

Med det smarta taket VILPE Sense kan man upptäcka fuktskadorna utan att man behöver öppna och undersöka taket på plats. VILPE Sense larmar vid eventuella läckor och eftersom systemet är kopplat till en takfläkt, torkar det konstruktionerna enligt behov.  

Vad kostar ett smart tak?

Det må vara dyrt att reparera fuktskador, men som tur är behöver ett smart tak inte vara en dyr investering. VILPEs produktutvecklare Janne Vedenjuoksu berättar att det som behövs är minst ett VILPE Sense-grundpaket, som består av två givare och en kontrollenhet. Man behöver också köpa en ECo- eller ECo Flow-takfläkt med tillhörande genomföring.

Hur många grundpaket och eventuella tilläggsgivare som behövs beror på olika faktorer, till exempel takets form, storlek och konstruktion. Förutom VILPE Sense-systemet måste man också beakta monteringskostnaderna. Det tar i genomsnitt två timmar per takfläkt och VILPE Sense att montera systemet. Monteringstiden kan ändå variera, till exempel om det inte finns elektricitet på taket kommer monteringen att ta lite längre tid, säger Vedenjuoksu.  

VILPE Sveriges försäljningschef Leif Fredriksson spår stor framgång för VILPE Sense.

Om du är det minsta intresserad ska du inte tveka att kontakta det svenska försäljningsteamet. Den tekniska kundservicen och hela organisationen står till din tjänst, säger Fredriksson.  

Läs mer: