Katon tarkastus ja huolto

Katon kunto suositellaan tarkastamaan aina keväisin ja syksyisin. Kun kattotarkastuksen tekee säännöllisesti, pitenee katon käyttöikää ja samalla kattovuotojen riski pienenee. Tee keväisin ja syksyisin ainakin nämä asiat:

  • Puhdista rännit.
  • Poista lika ja irtoroskat katolta.
  • Poista sammalkasvusto.
  • Tarkista tikkaiden ja lumiesteiden kiinnitykset.
  • Katso tiilikatoilla, että kaikki tiilet ovat ehjiä.

Käytä katolla aina asianmukaisia turvavälineitä.

Muut tärkeät tarkistukset katon päällä ja alla

Kun katolle kiipeää kuntotarkistusta varten keväisin ja syksyisin, samalla kerralla näkee helposti myös läpivientien ja muiden tuotteiden kunnon lähietäisyydeltä. Tässä muistilista kattotuotteiden tarkistukseen.

1. Läpivientien tiiveys

Läpiviennin ja putken liitos
Onhan läpiviennin liitos kiinni vesikatteessa ja kateruuvit ovat paikoillaan ja ehjät? Katso, että putki on tiiviisti läpiviennin päälle. Liitosten kuuluu olla ehjät, eikä niissä ole esimerkiksi jään tekemiä painaumia.

Läpiviennit pitää tiivistää huolella asennuksen yhteydessä. Mikäli tarkastusta tehdessä huomaa puutteita tiivistyksessä tai tiivisteen vaurioituneen, voi läpiviennin tiivistää tarvittaessa jälkikäteen ulkokäyttöön soveltuvalla liimamassalla.

Läpiviennin ympäristö
Poista läpiviennin ympärille mahdollisesti kertynyt lika, kuten lehdet tai sammal, jotka voisivat muodostaa vesi- tai lumipadon läpiviennin ympärille.

Aluskatteen kunto
Perusteelliseen tarkastukseen kuuluu myös aluskatteen kunnon tarkastus, sillä mahdollisia vaurioita ei havaitse vesikatolta. Käy välikatolla katsomassa, ettei aluskate ole rikkoontunut eikä eristeisiin ole valunut vuotoja.
Mikäli kohteessa käytetään VILPE Aluskaterengasta tai VILPE Aluskatteen 2K-tiivistettä, tarkista niiden kunnollinen kiinnitys ruoteisiin.

2. Huippuimuri

Tarkista, että huippuimuri pääsee pyörimään esteettömästi. Pieni lika ei vaikuta huippuimurin toimintaan, mutta suuremmat liat kannattaa poistaa. Ehjä huippuimuri pyörii tasaisesti eikä pidä erityistä ääntä. Jos huippuimuri pitää vinkuvaa ääntä, sen laakeri on todennäköisesti rikki. Ole erityisen huolellinen huippuimurin siipipyörän puhdistuksessa, jotta siipipyörän tasapainotuslevyt eivät irtoa tai laakerit vaurioidu.

3. Huopakaton tiivisteet

Tarkista, että huopakatoilla käytettävien kumitiivisteiden liitokset bitumikatteeseen ovat ehjät ja tiiviisti kiinni. Loivilla katoilla kunnon tarkastus on erityisen tärkeää, sillä talven aikana satanut lumi sulaa kevään tullen katolle eikä putoa maahan, kuten jyrkillä katoilla. Kun saumat ovat kunnolla kiinni, lumi tai kosteus eivät pääse tunkeutumaan rakenteisiin.

4. Piippuläpivientien tarkastukset

1. Hirsitalokohteet parin vuoden kuluttua rakentamisesta

Hirsitalot painuvat jonkin verran ensimmäisten vuosien aikana. VILPE Piippu-läpiviennin yläosassa on teräshormia vasten kiristimellä kiinnitetty kumikaulus, mikä varmistaa läpivientikokonaisuuden vesitiiveyden. Tarkista kumisen kauluksen asento ja tarvittaessa löysää kiristintä ja laske painuman verran kumikaulusta alaspäin, jotta se istuu läpiviennin päälle tiiviisti. 

2. Nokipalon jälkeen

Käythän tarkistamassa pyöreän Piippu-läpiviennin kunnon, mikäli hormissa on ollut nokipalo. Nokipalo on saattanut vaurioittaa Piippu-läpiviennin kumiosaa. Vaurioitunut kumitiiviste pitää vaihtaa uuteen. Piippu-läpivientien takuut eivät ole voimassa nokipalon jälkeen.

Miksi katon kuntoa kannattaa tarkkailla?

Ammattilaisen asentamat katteet ja VILPE-tuotteet ovat turvallisia ja kestäviä käyttää erityisesti Pohjoismaiden vaihtelevissa sääolosuhteissa. Tuotteet eivät kuitenkaan kestä mitä tahansa, ja esimerkiksi virheellinen asennus on riskitekijä. Kun mahdolliset ongelmat havaitsee ja korjaa ajoissa, pysyvät koti ja katto kunnossa vuosikymmeniä.

Markkinoiden parhaat takuut ovat merkki VILPE-tuotteiden laadusta. Tekninen takuu on 20 vuotta, esteettinen takuu on 10 vuotta ja huippuimurin moottorin sähköosilla on kahden vuoden takuu. Takuu kattaa kuitenkin vain tilanteet, joissa tuote on asennettu ja sitä on käytetty ja huollettu Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeiden mukaisesti.

VILPEn myynti ja tekninen (puh. 020 123 3233) tuki auttavat, jos sinulla on kysyttävää takuusta tai asennuksesta.