VILPEllä lomautuksia ja irtisanomisia muutosneuvottelujen seurauksena

VILPE tehdas

Ilmanvaihto- ja erikoiskattotarvikkeita valmistavan VILPE Oy:n muutosneuvottelut päättyivät 20. huhtikuuta. Muutosneuvotteluissa päätettiin 6 työntekijän ja 2 toimihenkilön irtisanomisista sekä 3–4 viikkoa kestävistä lomautuksista, jotka koskevat noin 40 toimihenkilöä ja kiinteistöhuollon työntekijää.

Syynä muutosneuvotteluihin oli uudis- ja korjausrakentamisen huomattava ja äkillinen lasku, jonka seurauksena alkuvuoden myynti on ollut heikkoa. Rakennusalan näkymät vuodelle 2023 ovat synkät sekä kotimaassa että ulkomailla, eikä tilanteen uskota paranevan lähiaikoina. Muutosneuvotteluiden tavoite oli tasapainottaa taloutta ja turvata yrityksen toiminta.

Ennen muutosneuvottelujen aloittamista VILPEllä etsittiin säästöjä karsimalla liiketoiminnan muita kuluja ja siirtämällä investointeja vuoteen 2024. Lisäksi toimitusjohtaja Tuomas Saikkonen on päättänyt puolittaa palkkansa toukokuusta vuoden loppuun asti. Myös yrityksen omistajat ovat sitoutuneet siihen, että he eivät nosta osinkoja vuosina 2023 ja 2024.

Suunnitelluista ja jo toteutuneista toimenpiteistä huolimatta säästöjä jouduttiin etsimään myös irtisanomisten ja lomautusten kautta. Tavoitteena oli pienentää yrityksen henkilöstökuluja kahdeksan prosenttia eli noin 500 000 euroa. Muutosneuvottelut alkoivat 3.4., ja ne koskivat kaikkia VILPE Oy:n työntekijöitä lukuun ottamatta aluemyyntiä, muovituotantoa ja tuotannon laitehuoltoa.

VILPE työllistää Suomessa noin 110 henkilöä, joista noin sata työskentelee Mustasaaressa. Yrityksen tuotanto ja pääkonttori sijaitsevat Mustasaaressa.