Tyrimas: Sveikas gaivus oras miegamajame pagerina miego kokybę

Ar jūs blogai išsimiegate? Tyrimas rodo, kad to priežastis gali būti blogas patalpų oras, todėl svarbu užtikrinti, kad į miegamąsias patalpas patektų pakankamai gryno oro.

Daugelis žmonių teigia, kad blogai išsimiega ar kitaip kenčia nuo miego sutrikimų, tačiau retai kada pagalvojama, kad to priežastis gali būti prasta oro kokybė miegamajame. Peter Strøm-Tejsen ir jo kolegos 2015 m. atliko tyrimą, kurio metu buvo nagrinėjama, kaip CO2 kiekis kolegijos studentų miegamuosiuose paveikė jų miego kokybę bei jų darbingumą. Tyrėjai išsiaiškino, kad, esant mažesnei CO2 koncentracijai miegamajame, žmogaus miegas ir jo darbingumas gerėja.

Kaip užtikrinti optimalią oro kokybę miegamajame? Vėdinimo efektyvumą įtakoja du pagrindiniai veiksniai. Visų pirma, iš patalpos reikia pašalinti blogą orą, t.y. CO2 ir drėgmę. Tai galima pasiekti naudojant VILPE oro šalinimo ventiliatorius arba oro šalinimo kaminėlius, įrengtus ant namo stogo. Panaudoto oro ištraukimas vykdomas per oro ištraukimo ortakius, išvestus iš bendrųjų namo patalpų, o jokiu būdu ne iš miegamųjų kambarių.  Antra, į patalpą reikia įleisti gryno oro, pavyzdžiui, naudojant oro tiekimo orlaides VILPE ​​Wive. Mes rekomenduojame, kad kiekviename  namo miegamajame  turėtų būti įrengta atskira oro tiekimo orlaidė. Jei miegamasis yra didelis (daugiau nei  30 m2), gali tekti įrengti daugiau nei vieną orlaidę. Projektuojant namo vėdinimo sistemą, reikia atsižvelgti į keletą kitų veiksnių. Todėl prieš priimant sprendimus dėl namo vėdinimo, rekomenduojame susisiekti su specialistu.

Reference: Strøm‐Tejsen, P. , Zukowska, D. , Wargocki, P. and Wyon, D. P. (2016), The effects of bedroom air quality on sleep and next‐day performance. Indoor Air, 26: 679-686. doi:10.1111/ina.12254