Nytt belöningssätt för anställda: VILPE bjuder hela personalen på en extra semestervecka

I år får VILPE Oy:s anställda njuta av en extra betald semestervecka under julens mellandagar 27–31 december. Hela personalen bjuds på semesterveckan. VILPE Oy utvecklar och tillverkar ventilations- och takprodukter och sysselsätter ungefär 120 anställda i Finland och 60 personer utomlands. 

Tanken med den extra semesterveckan är att stödja personalens välmående. Det var VILPEs verkställande direktör Tuomas Saikkonen som själv tog initiativet.

”Jag läste på LinkedIn att några amerikanska företag har gjort just så. Då föddes idéen. Vi ska bjuda alla anställda på en semestervecka, vare sig man jobbar i produktionen eller på kontoret, i Finland eller utomlands”, säger Saikkonen.

Semesterveckan är VILPEs sätt att belöna personalen för att företaget har lyckats växa under de svåra omständigheter som pandemin har fört med sig. 

”Under pandemin har vårt företags omsättning ökat med över fem miljoner euro. Samtidigt har vi varit tvungna att vidta åtgärder såsom nedstängningar och andra specialarrangemang som har varit tuffa för de anställda. Var och en har jobbat under press och stressen har ökat”, säger Saikkonen.

Stark efterfrågan har ökat rekryteringarna

VILPEs HR-ansvariga Hanna Vanhala berättar att den ökade omsättningen och efterfrågan har lett till att man rekryterat mer personal, bland annat till produktionen. 

”Vi fortsätter att anställa mer folk och för tillfället har vi flera lediga jobb. Vår personalmängd har ökat från under hundra till ungefär 120 anställda. Trots de nya rekryteringarna har det varit bråda tider i hela företaget. Därför är det viktigt att var och en får njuta av ett ordentligt jullov. I Vasaregionen har vi en brist på folk med specialkompetens och en extra semestervecka är ett sätt att utmärka sig från andra arbetsgivare”, säger Vanhala.

Trots att hösten har varit arbetsdryg, tycker Saikkonen att beslutet om en extra semestervecka var lätt att ta. 

”Vi måste ständigt jobba för att vår personal ska ha de kunskaper och den motivation som krävs i framtiden. Under de här omständigheterna vill vi ta hand om personalen och se till att alla mår bra. Om vi inte säkerställer att personalen mäktar med, kan vi inte heller ta hand om våra kunder på bästa möjliga sätt”, säger Saikkonen.

Tackar hela personalen

Eftersom hela företaget är stängt under mellandagarna borde inget kunna störa personalens julfrid.

”Det här är vårt sätt att tacka alla anställda. När vi får ta igen oss under jullovet kan vi börja året utvilade och redo för nya utmaningar”, fortsätter Saikkonen.

Det är första gången som VILPE bjuder sin personal på en extra semestervecka. På VILPE känner man inte till ifall andra företag i Finland har gjort något liknande. I Finland är semesterdagarna fler än i USA och därför kan det hända att företag inte upplever fler semesterdagar som nödvändigt. 

VILPE har sedan ett år tillbaka donerat arbetstid till välgörande ändamål och i företaget ser man på tid som någonting värdefullt. Saikkonen upplever att traditionella bonusar inte är det enda sättet att belöna sin personal och att mer fritid uppskattas av allt fler. VILPE vill ge sin personal någonting värdefullt som tack för väl utfört arbete och fritid är en värdefull gåva.

Mer information:

Tuomas Saikkonen
050 537 6724
verkställande direktör
VILPE

Hanna Vanhala
020 123 3241
HR-ansvarig
VILPE