Uusi tapa palkita työntekijät: VILPE antaa kaikille viikon ylimääräistä lomaa

VILPE Oy:n työntekijät saavat pitää viikon ylimääräistä palkallista lomaa joulun välipäivinä 27.–31. joulukuuta. Loman saa koko henkilöstö työtehtävästä riippumatta. Ilmanvaihto- ja erikoiskattotarvikkeita valmistavalla yrityksellä on Suomessa noin 120 työntekijää ja ulkomaiden tytäryhtiöissä noin 60 työntekijää.

Ylimääräisellä palkallisella lomalla yritys haluaa tukea työntekijöiden jaksamista ja hyvinvointia. Aloite tuli VILPEn toimitusjohtajalta Tuomas Saikkoselta.

”Huomasin LinkedInistä, että muutamat amerikkalaiset firmat olivat tehneet näin. Siitä ajatus heräsi. Loman saavat kaikki, oli töissä sitten tuotannossa tai toimistossa, Suomessa tai ulkomailla”, Saikkonen sanoo.

Lomaviikko on VILPEn palkinto työntekijöilleen yrityksen kasvusta pandemian aiheuttamien poikkeusolojen keskellä.

”Yrityksemme liikevaihto on kasvanut yli viisi miljoonaa euroa pandemian aikana. Samalla pandemian aiheuttamat poikkeukselliset sulkutoimet ja etäisyyden pitäminen ovat kuormittaneet jokaista. Meilläkin henkilöstö on joutunut venymään, ja stressi on lisääntynyt”, Saikkonen sanoo.

Kiireinen vuosi lisännyt rekrytointeja

VILPEn HR-vastaava Hanna Vanhalan mukaan liikevaihdon kasvu näkyy siinä, että yritys on rekrytoinut uutta henkilöstöä muun muassa tuotantoon.

”Rekrytoinnit jatkuvat edelleen, ja meillä on nytkin useita työpaikkoja auki. Henkilömäärämme on kasvanut vuoden takaisesta alle sadasta työntekijästä noin 120:een. Rekrytoinneista huolimatta kiirettä on pitänyt kaikilla osastoilla. Siksi on tärkeää, että jokainen saa kunnon joululoman. Vaasan seutu kärsii paikoitellen osaajapulasta, ja ylimääräinen palkallinen loma on yksi keino erottua muista työnantajista”, Vanhala sanoo.

Vaikka vuosi on ollut kiireinen, päätös lomasta oli helppo.

”Meidän pitää toimia jatkuvasti, jotta meillä on osaava ja motivoitunut työporukka. Näin poikkeuksellisena maailmanaikana haluamme huolehtia porukan jaksamisesta. Ilman sitä emme pysty toimittamaan laatua asiakkaillemme”, Saikkonen kertoo.

Kiitos työntekijöille

Kun koko firma on suljettuna joulun välipäivinä, minkään ei pitäisi häiritä loman viettoa.

”Haluamme näin kiittää koko organisaatiota. Kun kaikki pääsevät rauhoittumaan joululomalla, ensi vuosi lähtee liikkeelle entistä vahvemmin”, Saikkonen jatkaa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun VILPEn työntekijät palkitaan ylimääräisellä viikon lomalla. Yrityksessä ei tiedetä, ovatko muut organisaatiot Suomessa tehneet vastaavaa. Sellaista ei ole ainakaan tullut tietoon. Suomessa vuosilomat ovat pitempiä kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, joten täällä yritykset eivät ehkä vielä pidä sitä tarpeellisena.

Taustalla on myös se, että VILPE on sitoutunut lahjoittamaan rahan lisäksi aikaa hyväntekeväisyyteen. Samalla tavalla rahallinen bonuskaan ei ole ainut tapa palkita henkilökuntaa, vaan heille voi antaa myös omaa aikaa. VILPE halusi antaa jotain arvokasta työntekijöilleen kiitoksena vahvasta kasvusta haastavina aikoina, ja juuri oma vapaa-aika on sellaista.

Lisätietoja:

Tuomas Saikkonen
050 537 6724
toimitusjohtaja
VILPE

Hanna Vanhala
020 123 3241
HR-vastaava
VILPE