VILPE Oy:s grundare Eero Saikkonen har förlänats hederstiteln byggnadsråd

Eero Saikkonen
Eero Saikkonen har förlänats hederstiteln byggnadsråd.

Republikens president har förlänat korsholmsföretaget VILPE Oy:s grundare Eero Saikkonen hederstiteln byggnadsråd. I juni förlänades 50 hederstitlar varav två byggnadsråd. Sedan 1943 har under 200 byggnadsrådstitlar förlänats i Finland.  

Korsholmsföretaget VILPE Oy:s grundare, byggmästare Eero Saikkonen, har förlänats hederstiteln byggnadsråd av republikens president den 18 juni 2021. Hederstiteln fick Saikkonen för sin livslånga gärning för byggbranschen i Finland. Under sin karriär har han med sina produktinnovationer utvecklat sättet att bygga tak i Finland och drivit företaget VILPE Oy, som tillverkar ventilations- och takprodukter.

Eero Saikkonen känner sig hedrad över hederstiteln.  

“Det här var en mycket stor överraskning för mig. Jag kunde aldrig ha trott att man skulle visa mig en sådan uppskattning”, säger han.

Eero Saikkonens son Tuomas Saikkonen tog 2020 över posten som verkställande direktör på VILPE. Han är stolt över sin pappas livsverk.

“Eero har lyckats skapa ett finländskt företag som har varit framgångsrikt i 45 år. Företaget har länge varit en viktig arbetsgivare i Korsholm”, säger Tuomas Saikkonen.

Under de senaste åren har VILPEs export växt och företaget är nu en av branschledarna i Europa. VILPE har dotterbolag i Ryssland, Sverige, Baltikum, Polen och Ukraina. Hela koncernen omsätter 21 miljoner euro, varav över hälften kommer från exporten. I Korsholm jobbar 90 anställda och hela koncernen sysselsätter 150 personer.

56 år i byggbranschen

Eero Saikkonen har alltid varit byggintresserad och under hela sin karriär har han utvecklat nya lösningar för byggbranschen. Som barn stod skolarbetet inte högt i kurs, men metall- och träarbete var desto roligare och där fick han också utmärkta vitsord.

Eero Saikkonen
Eero Saikkonen har vid sidan av sitt arbete som verkställande direktör jobbat som ansvarig byggmästare de tio gånger företaget har byggt ut sina lokaler i Korsholm.

Saikkonens företagarbana började 1973 när han jobbade som arbetsledare för takläggare i Kristinestad. Byggnaden var 80 meter hög och låg vid stranden och det blåste rejält. Takläggarna hade därför svårt att få takmaterialet och isoleringen på plats. För att lösa problemet utvecklade Eero en ny sorts lösning: en följsam infästning av plast. Produkten började kallas för svampinfästning och företaget SK Tuote grundades 1975. Under 1980-talet utvecklade man fler VILPE-produkter. Företaget bytte namn till VILPE Oy 2018.   

Eero Saikkonen har verkat i byggbranschen i 56 år. Han fortsätter att vara en aktiv del i företagets produktutveckling och än idag påverkar han branschen genom sitt stora nätverk.  

“Om hälsan håller planerar jag att jobba tills jag är 75 år”, säger den nu 71-åriga Saikkonen.

Eero Saikkonen har vid sidan av sitt arbete som verkställande direktör jobbat som ansvarig byggmästare de tio gånger företaget har byggt ut sina lokaler i Korsholm. Som bäst håller VILPE på att utöka både fabriken och kontorsutrymmena i Korsholm med 1881 m2 för 2,5 miljoner euro. Saikkonen ansvarar också för det här projektet.

Mer information

Tuomas Saikkonen 
050 537 6724
VD
VILPE

Eero Saikkonen
020 123 3201
byggnadsråd 
grundare av VILPE