VILPE-tuotteiden isä Eero Saikkonen sai rakennusneuvoksen arvonimen

Eero Saikkonen
Eero Saikkonen sai rakennusneuvoksen arvonimen.

Tasavallan presidentti on myöntänyt VILPE Oy:n perustajalle, rakennusmestari Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimen. Kesäkuussa myönnettiin 50 arvonimeä, joista rakennusneuvoksia oli kaksi. Vuodesta 1943 asti nimettyjä rakennusneuvoksia on Suomessa alle 200.

Mustasaarelaisyritys VILPE Oy:n perustaja, rakennusmestari Eero Saikkonen on saanut rakennusneuvoksen arvonimen, jonka tasavallan presidentti myönsi 18. kesäkuuta 2021. Myönnetty arvonimi perustuu Saikkosen tekemään elämäntyöhön suomalaisen rakennusalan hyväksi. Hän on vaikuttanut suomalaiseen kattorakentamiseen kehittämillään tuoteinnovaatiolla sekä johtanut ilmanvaihdon päätelaitteita ja erikoiskattotarvikkeita valmistavaa yritystä VILPE Oy:tä

Saikkonen arvostaa suuresti elettä Suomen valtiolta ja Sauli Niinistöltä.

”Tämä oli tosi iso yllätys. En olisi koskaan uskonut, että tällainen huomionosoitus toteutuu”, hän sanoo.

Eero Saikkosen poika, vuonna 2020 VILPEn toimitusjohtajan paikan ottanut Tuomas Saikkonen on ylpeä isänsä elämäntyöstä.

”Eero on onnistunut luomaan Suomeen yrityksen, joka on menestynyt 45 vuotta ja ollut pitkään Mustasaaren seudulla merkittävä työnantaja”, Tuomas Saikkonen sanoo.

Viime vuosina VILPE on päässyt kansainväliseen kasvuun, ja nykyään se onkin yksi alansa johtavia yrityksiä Euroopassa. Yrityksellä on tytäryhtiöt Venäjällä, Ruotsissa, Baltiassa, Puolassa ja Ukrainassa. Konsernin liikevaihto on 21 miljoonaa euroa, ja siitä yli puolet tulee vientimarkkinoilta. Mustasaaren tehtaalla on yli 90 työntekijää ja koko konserni työllistää noin 150 henkilöä.

56 vuoden elämäntyö rakennusalalla

Eero Saikkonen on aina ollut omistautunut rakentamiselle ja uusien ratkaisujen kehittämiselle. Lapsena koulunkäynti ei ollut mielekästä, mutta metalli- ja puutyöt kiinnostivat kiitettävin arvosanoin.

Eero Saikkonen
Eero Saikkonen on ollut toimitusjohtajan työnsä ohella vastaava mestari kymmenessä tehtaan laajennusprojektissa. Parhaillaan VILPE tekee 2,5 miljoonan euron investointia tehdas- ja toimistotilojen laajentamiseksi

Tie kohti yrittäjyyttä sai alkunsa vuonna 1973. Saikkonen työskenteli kattoasentajien työnjohtajana Kristiinankaupungin voimalaitostyömaalla, joka kohosi 80 metrin korkeuteen meren rannassa. Tuuliolosuhteet olivat vaativat, ja asentajilla oli ongelmia saada bitumilla liimattu kattohuopa eristyksineen pysymään paikoillaan.

Saikkonen kehitti ongelmaan uudenlaisen ratkaisun: muovikiinnikkeen, joka myötäili painoa. Tuotetta kutsuttiin sienikiinnikkeeksi, ja yritys SK Tuote perustettiin tämän kiinnikkeen ympärille vuonna 1975. VILPE-tuoteperhe kehitettiin 1980-luvun lopulla, ja koko yrityksen nimeksi vaihdettiin VILPE Oy vuonna 2018.

Eero Saikkonen on toiminut rakennusalalla kaikkiaan 56 vuotta. Hän jatkaa edelleen pääosin yrityksensä tuotekehityksen parissa ja vaikuttaa alan kehitykseen suhdeverkostonsa kautta.

”Jos terveys kestää, aion olla töissä 75-vuotiaaksi asti”, nyt 71-vuotias Saikkonen sanoo.

Eero Saikkonen on ollut toimitusjohtajan työnsä ohella vastaava mestari kymmenessä tehtaan laajennusprojektissa. Parhaillaan VILPE tekee 2,5 miljoonan euron investointia tehdas- ja toimistotilojen laajentamiseksi, minkä myötä uutta tilaa tulee 1881 m². Saikkonen toimii myös tämän laajennusprojektin vastaavana mestarina.

Lisätiedot

Tuomas Saikkonen 
050 537 6724
toimitusjohtaja
VILPE

Eero Saikkonen
020 123 3201
rakennusneuvos
VILPEn perustaja