Asunnon ilmanvaihto helteellä – vinkit viilennykseen

Aurinko porottaa ja elohopea nousee. Kesähelteillä asunto voikin tuntua tukahduttavan kuumalta. Tässä vinkit asunnon viilentämiseen.

Ikkunat & sälekaihtimet
Sulje ikkunoiden sälekaihtimet ainakin siltä puolelta asuntoa, jonne aurinko paistaa. Sälekaihtimien sulkeminen varjoisaltakin puolelta auttaa, jotta aurinko ei pääse lämmittämään huonetiloja.

Tuuleta taloa yöaikaan, jotta mahdollisimman paljon viileää ilmaa pääsee rakennukseen.

Korvausilmaventtiilit
Talon korvausilmaventtiilit kannattaa laittaa pienemmälle talon aurinkoisella puolella ja vastaavasti avata varjoisalla puolella olevat venttiilit isommalle. Silloin asuntoon virtaava ilma ei ole niin lämmintä.
Huom. Älä sulje korvausilmaventtiileitä kokonaan. Jos korvausilmaventtiilit suljetaan kokonaan, talon ilmanvaihto ei toimi kunnolla, ja sisäilma alkaa tuntua tunkkaiselta.

Wive
Talon korvausilmaventtiilit kannattaa laittaa pienemmälle talon aurinkoisella puolella ja vastaavasti avata varjoisalla puolella olevat venttiilit isommalle. Kuvassa Wive-korvausilmaventtiili.

Ilmanvaihtokone lämmöntalteenotolla (LTO)
Uusissa rakennuksissa on tavallisesti ilmanvaihtokone lämmöntalteenotolla. Voit viilentää asuntoa varmistamalla, että lämmöntalteenottokennon ohitus on käynnissä. Silloin poistoilmasta ei oteta talteen lämpöä tuloilmaan.

Helteellä voi myös tehostaa koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmän yön ajaksi.

Tuuletin
Tuuletin on monen kodin viilentäjä hellesäällä. Huoneeseen sijoitettu tuuletin ei kuitenkaan varsinaisesti viilennä ilmaa, vaan se saa ilman liikkumaan, minkä ansiosta huone tuntuu viileämmältä.

Hellesää vaikeuttaa ilmanvaihtoa kohteissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihto

Ilmanvaihto tuo asuntoon raikasta ilmaa ja poistaa likaisen, käytetyn sisäilman rakennuksesta. Vanhemmissa rakennuksissa saattaa olla vain painovoimainen ilmanvaihto, jolloin ilma vaihtuu sisä- ja ulkoilman lämpötilan paine-eron vaikutuksesta. Kun sisätilojen lämpötila on sama tai korkeampi kuin ulkolämpötilan, ei ilma vaihdu sisätiloissa – päinvastoin ulkoa saattaa virrata kuumaa ilmaa sisätiloihin, mikä vain pahentaa tukaluuden tunnetta.

Hyvä vaihtoehto kodin ilmanvaihdon päivittämiseen painovoimaisesta koneelliseen on VILPE ECo Ideal Wireless -järjestelmä. Se on älykäs ilmanvaihdon ohjausjärjestelmä, joka pitää huolen kodin sisäilman raikkaudesta. ECo Ideal on yksi edullisimmista vaihtoehdoista ilmanvaihdon päivittämiseen ja kaikkea, mitä ilmavaihdolta haluat: helppo ja nopea asentaa; langaton ja täysin itseohjautuva; energia- ja kustannustehokas.

Päivitä painovoimainen ilmanvaihto älykkääksi ja automaattiseksi

Hyvä vaihtoehto kodin ilmanvaihdon päivittämiseen painovoimaisesta koneelliseen on VILPE ECo Ideal Wireless -järjestelmä. Se on älykäs ilmanvaihdon ohjausjärjestelmä, joka pitää huolen kodin sisäilman raikkaudesta. ECo Ideal on yksi edullisimmista vaihtoehdoista ilmanvaihdon päivittämiseen ja kaikkea, mitä ilmavaihdolta haluat: helppo ja nopea asentaa; langaton ja täysin itseohjautuva; energia- ja kustannustehokas.

  • Kosteus- tai hiilidioksidianturi havaitsee, että ilmanvaihtoa on tehostettava (esimerkiksi suihkun jälkeen tai kun kotona on vieraita).
  • Anturin havainto välittyy ohjausyksikön kautta VILPE FLOW -huippuimuriin katolla.
  • Huippuimuri katolla alkaa toimia tehokkaammin, jotta ns. likainen, käytetty sisäilma saadaan imettyä pois asunnosta. Automatiikan ansiosta sinun ei tarvitse itse säätää ilmanvaihtoa, vaan voit keskittyä nauttimaan kesästä.

Osana VILPE ECo Ideal Wireless -järjestelmää rakennukseen asennetaan lisäksi VILPE Wive -korvausilmaventtiilit, joiden kautta kotiin virtaa raikasta ilmaa. Lue lisää https://ecoideal.fi/