Näin tiedät, toimiiko mökin ilmanvaihto oikein & näin parannat ilmanvaihtoa

Kuten kaikissa rakennuksissa, myös mökillä tai vapaa-ajanasunnossa pitää olla toimiva ilmanvaihto, jotta rakennus pysyy hyväkuntoisena.  Tavallisiin asuinrakennuksiin verrattuna mökkien käyttötavat ja rakennusstandardit ovat erilaisia. Esimerkiksi mökki on tyhjänä pidempiä aikoja, ja niistä puuttuu mahdollisesti sähkö tai sisätilojen juokseva vesi.

VILPEn tuoteinsinööri Nico Stenroosilla on monen vuoden kokemus ilmanvaihtotuotteista. Hän korostaa, että mökin huonoa ilmanvaihtoa ei tarvitse hyväksyä.

”Kun ilmanvaihto on huono, rakenteet alkavat hajota ja lahota, jos ne ovat suljettuja ja kosteita. Lisäksi rakennuksessa säilytettävät tavarat vahingoittuvat”, sanoo Stenroos.

Muutamasta merkistä voi huomata, toimiiko ilmanvaihto.

”Selkein merkki huonosta ilmanvaihdosta on tunkkainen haju. Se syntyy, kun talo on tyhjillään esimerkiksi talven jälkeen. Tunkkainen haju mökillä voi johtua esimerkiksi liiallisesta kosteudesta sisäilmassa: sisäilma ei siis vaihdu riittävän usein. Mitä kosteampi ilma, sitä voimakkaampi haju.

Toinen liiallisen kosteuden merkki on kondenssivesi ikkunaruuduissa tai maalin irtoaminen ikkunakarmeista. Kolmas merkki on, että pyykki kuivuu huonosti ja tekstiilit, esimerkiksi sängynpeitto, voivat tuntua kylmiltä ja kosteilta. Lisäksi ongelma voi olla takan huono veto”, Stenroos sanoo.

Huonon ilmanvaihdon merkit

1. Tunkkainen haju, kun talo on ollut tyhjillään
2. Takka vetää huonosti
3. Kondenssivesi ikkunoissa
4. Pyykki kuivuu hitaasti
5. Kylmät tai kosteat tekstiilit, esimerkiksi vuodevaatteet
6. Irtoileva maalipinta tai tapetit

Paranna mökin ilmanvaihtoa

Lyhyesti sanottuna ilmanvaihto koostuu kahdesta osasta: kostea, käytetty ilma täytyy siirtää ulos talosta ja samanaikaisesti likainen ilma pitää korvata raikkaalla ulkoilmalla.

Nico Stenroos
Nico Stenroos kertoo, että mökin sisäilma raikastuu asentamalla VILPE Wive -korvausilmaventtiileitä.

”Ongelmat tunkkaisen hajun, kondenssiveden ja huonosti kuivuvan pyykin kanssa johtuvat siitä, että ilma ei poistu rakennuksesta riittävän tehokkaasti tai korvausilmaa ei tule kunnolla. Takan huono veto johtuu myös korvausilman puutteesta”, kertoo Stenroos.

Jos ongelma on tuloilma, sen voi korjata asentamalla lisää korvausilmaventtiileitä, kuten VILPE Wiven. Wive-venttiilin hyvä puoli on, että se ei aiheuta vedon tunnetta, vaan suuntaa ilmavirran huoneen yläosaan. Tarvitset vähintään yhden korvausilmaventtiilin jokaiseen huoneeseen. Jos huone on isompi kuin 30 m2, tarvitaan kaksi korvausilmaventtiiliä. Saatavilla on niin seinän läpi kuin tuuletusluukkuun asennettavia korvausilmaventtiileitä. Lue lisää Wivestä täällä.

”On erittäin tärkeää huolehtia riittävästä korvausilmaventtiilien määrästä, mikäli rakennusta tiivistää esimerkiksi vaihtamalla ikkunat tiiviimpään malliin. Ongelmia syntyy, jos raikas ilma ei pääse virtaamaan rakennukseen hallitusti korvausilmaventtiilien kautta. Silloin ilma virtaa sisään rakenteiden kautta, mikä voi olla yksi syy mökin ikävään hajuun”, Stenroos sanoo.

Poistoilmanvaihto kuntoon mökillä

Wive ja ECo Ideal -yhdistelmä
VILPE Wive, ECo Ideal Wireless ja VILPE ECo FLOW -huippuimuri ovat erinomainen valinta mökin tarpeenmukaiseen ja automaattiseen ilmanvaihtoon.

Jos ongelma liittyy liialliseen kosteuteen tai siihen, että ilma ei vaihdu riittävän usein, pitää asentaa poistoputki tai huippuimuri, joka kuljettaa käytetyn ilman pois. Poistoputki auttaa luomaan alipaineen, joka saa ilman kiertämään ja poistumaan talosta.

Jos poistoputki ei riitä, voi valita huippuimurin. Huippuimurissa on sisäänrakennettu moottori, joka siirtää ilman tehokkaasti ulos. Jotta huippuimurin tai poistoputken asentaminen onnistuu, tarvitaan myös katolle sopiva läpivienti.

Huippuimuri tarvitsee myös säätimen. Usein huippuimuri on yhdistetty liesikupuun, mutta muitakin vaihtoehtoja on. VILPE ECo Ideal Wireless on automaattinen ja tarpeenmukainen ohjausjärjestelmä, jossa anturit mittaavat sisäilman kosteus- ja hiilidioksiditasoa. Huippuimurin teho säätyy automaattisesti rakennuksen tarpeen mukaan. Tämä on erityisen kätevää, kun vapaa-ajanasunto on tyhjillään.

Vinkit mökin ilmanvaihtoon

Varmista, että rakennuksessa on tarpeeksi korvausilmaventtiileitä.
Asenna poistoputket tai huippuimuri, jotta kostea ja likainen ilma poistuu.
Älä sulje ilmanvaihtoa ja lämmitystä kokonaan, kun rakennus jää tyhjilleen.
Muista ilmanvaihto, kun taloa tiivistetään.

Älä sulje ilmanvaihtoa talveksi

VILPE Wive -venttiilin kannen voi maalata tai tapetoida, kuten tässä kohteessa on tehty. Silloin se sulautuu hyvin sisustukseen.

Painovoimainen ilmanvaihto aiheuttaa eniten ongelmia kesällä, kun ulko- ja sisäilman lämpötilaero on pieni. Tämän vuoksi ilma ei vaihdu kunnolla.

”Ilman ei tarvitse vaihtua yhtä usein talvella tai niinä aikoina, kun mökillä ei olla paikalla. Silloin ilmanvaihdon voi laittaa minimitasolla. Ainoa tärkeä asia on, että ilmanvaihtoa ei sulje kokonaan.  Lämmitystäkään ei pidä sulkea kokonaan. Keväisin ja syksyisin päivä- ja yölämpötiloissa on suuria eroja. Sen vuoksi rakenteet lämpenevät hitaammin kuin ilma. Se voi aiheuttaa kosteutta ja kondensaatiota rakenteissa”, sanoo Stenroos.