Frisk krypgrund: Spara energi och förhindra nerkylning med behovsstyrd ventilation

Energikrisen i Europa tvingar oss alla till att spara energi. Med smart och behovsstyrd ventilation kan du minska energiförbrukningen i fastigheten.

Traditionellt är ventilationen i krypgrunden passiv. Det innebär att krypgrunden ständigt ventileras, vilket i sin tur betyder att under kalla årstider för ventilationens luftströmmar ut värme ur huset. Det här leder till stort värmesvinn under vintermånaderna. 

Det är inte nödvändigt att ventilera krypgrunden hela tiden. Syftet med VILPE Sense-systemet, som bygger på den senaste IoT-tekniken, är att göra ventilationen behovsstyrd. I praktiken innebär det att man inte ventilerar krypgrunden när det är minusgrader ute.  

”VILPE Sense-systemet stänger av ventilationen i krypgrunden när temperaturen sjunker till sju minusgrader eller lägre. Då minimerar man mängden kall luft i strukturerna, vilket ökar energiförbrukningen”, säger VILPE Oy:s forsknings- och utvecklingsdirektör Veli-Pekka Lahti.

Invånarna behöver inte ställa in ventilationen

Alapohjan tuuletus on tehty mahdollisimman helpoksi automatiikan avulla. VILPE Sensen anturit mittaavat ulkoilman lämpötilaa ja suhteellista kosteutta sekä vastaavia lukemia alapohjassa, joten rakennuksen asukkaiden ei tarvitse säätää alapohjan tuuletusta tai seurata lämpötiloja. VILPE Sensen algoritmi hoitaa sen automaattisesti.

Ventilationen av krypgrunden kan göras automatisk. VILPE Senses givare mäter temperaturen och den relativa fukthalten i utomhusluften och i krypgrunden och VILPE Senses algoritm ställer in ventilationen automatiskt. De boende i huset behöver inte tänka på ventilationen i krypgrunden eller följa med temperaturerna.   

Graferna nedan visar hur VILPE Sense ventilerar krypgrunden. Under de kallaste vinterdygnen är takfläktens rotationsfrekvens (RPM) noll. När temperaturen stiger och omständigheterna för ventilation är bättre börjar takfläkten gå på högre effekt.  

Under kalla vinterdagar är takfläktens rotationsfrekvens (RPM) noll.

Också under regniga dagar ventilerar takfläkten mindre för att fukt inte ska komma in i krypgrunden. På det här sättet ligger ventilationen av krypgrunden alltid på rätt nivå, vilket håller krypgrunden i skick.