Säästä energiaa ja estä alapohjan tarpeeton viilentyminen

Tänä talvena otetaan käyttöön kaikki keinot energian säästämiseksi. Älykkäällä ja tarpeenmukaisella tuuletuksella rakennuksen alapohjan energiankulutus pienentyy.

Perinteinen ratkaisu alapohjan tuuletukseen on painovoimainen ilmanvaihto. Silloin alapohja tuulettuu jatkuvasti, ja kovimmillakin pakkasilla rakennuksen lämpöenergiaa poistuu ilmavirran mukana. Tämä johtaa siihen, että talven aikana paljon lämpöä menee hukkaan.

Alapohjaa ei kuitenkaan tarvitse tuulettaa koko aikaa. IoT-tekniikan avulla toimivan VILPE Sensen avulla tuuletuksesta saa tarpeenmukaisen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kovimmilla pakkasilla alapohjaa ei tuuleteta.

”VILPE Sense -järjestelmä lopettaa alapohjan tuulettamisen, kun on seitsemän astetta pakkasta tai kylmempää. Näin alapohjan rakenteisiin ei tuoda tarpeettomasti kylmää ilmaa, mikä lisäisi rakennuksen energiankulutusta”, VILPE Oy:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti sanoo.

Asukkaiden ei tarvitse säätää tuuletusta

Alapohjan tuuletus on tehty mahdollisimman helpoksi automatiikan avulla. VILPE Sensen anturit mittaavat ulkoilman lämpötilaa ja suhteellista kosteutta sekä vastaavia lukemia alapohjassa, joten rakennuksen asukkaiden ei tarvitse säätää alapohjan tuuletusta tai seurata lämpötiloja. VILPE Sensen algoritmi hoitaa sen automaattisesti.

Alla olevasta taulukosta näkyy, miten Sense tuulettaa alapohjaa. Kylmimpinä talvipäivinä huippuimurin pyörimisnopeus (RPM) on nollassa. Kun lämpötila nousee ja olosuhteet tuulettamiselle ovat paremmat, huippuimuri alkaa toimia tehokkaammin.

Kylmimpinä talvipäivinä huippuimurin pyörimisnopeus (RPM) on nollassa.

Toisaalta esimerkiksi sadepäivinä tuuletetaan vähemmän, jotta tuuletusilman mukana ei tule lisää kosteutta alapohjaan. Näin alapohjan tuuletus on aina sopivalla tasolla, mikä pitää alapohjan kunnossa.