Mer stöd till idrott för damer och ungdomar: VILPE och Royals utökar samarbetet

Bild: Juha Lahti

VILPE Oy, huvudsponsor för Wasa Royals representationslag för herrar, utökar samarbetet med föreningen. Det Korsholmbaserade företaget som tillverkar ventilations- och specialtakprodukter har varit huvudsponsor för Wasa Royals herrlag sedan 2019. Nu har sponsringen utökats till Royals juniorverksamhet och till föreningens damlag som grundades i fjol.

Inom juniorverksamheten ges stöd till 10 barn som annars inte skulle ha möjlighet att spela amerikansk fotboll på grund av säsongsavgifterna. Stödet riktas dessa barns familjer via föreningen Hope Ry. Dessutom är VILPE nu huvudsponsor för Royals U20-lag.

”Det är en mycket fin gest av VILPE att betala säsongsavgiften för mindre bemedlade barn. Det ger barnen möjlighet att utöva sin favoritsport. U20-laget i sin tur är en viktig etapp före steget upp till representationslaget. Royals U20-lag är regerande finska mästare i sin serie”, säger Martti Kass, ordförande för Wasa Royals.

Sponsoravtalen är av stor betydelse även för damlaget som grundades 2020, eftersom laget behöver stöd bland annat för att skaffa matchdräkter och utrustning.

”Till en början bad jag VILPE sponsra laget med ett mindre belopp. Jag blev positivt överraskad då företaget ville bli huvudsponsor, precis som för herrlaget”, säger Janica Nyman, medlem i sponsorgruppen för Royals damer.

VILPE har positiva erfarenheter av samarbete med föreningen.

”Vi har redan länge samarbetat med Royals herrlag, och för oss var det naturligt att även stödja damerna och ungdomarna. Royals har satsat mycket på social gemenskap och det värdesätter vi”, säger Tuomas Saikkonen, vd för VILPE.

Coronan har gjort det svårare att hitta sponsorer

Kass berättar att det har blivit svårare att hitta sponsorer på grund av coronapandemin och vissa avtal har lagts på is, vilket innebär att huvudsponsorns stöd nu är av ännu större betydelse.

”VILPE har utgjort grunden för sponsringen redan länge”, säger Kass.

Milla Joensuu, grundare av Royals damlag, konstaterar i sin tur att det enligt hennes erfarenheter inte är lätt att få sponsorer till amerikansk fotboll för damer. Vanligen hittas sponsorer via bekanta.

För VILPE var det ett enkelt beslut att utöka sponsringen till damerna och juniorverksamheten.

”Vi vill sponsra idrott på ett så jämlikt sätt som möjligt. I höstas ingick vi till exempel ett samarbetsavtal med gymnastikföreningen Wasa Unique. Inom gymnastik är majoriteten av utövarna damer och flickor, och nu, genom Royals får ett nytt damlag stöd”, säger Saikkonen.

Som huvudsponsor för Royals damer är VILPE den som bidrar med mest ekonomiskt stöd till laget. Stödbeloppet som damlaget får är ändå mindre än stödet till herrarna. Det beror på att herrarna spelar på högsta serienivå och damerna en serienivå lägre. Dessutom når herrarnas matcher ut till en större publik.

Att få en huvudsponsor är oerhört viktigt, eftersom det behövs pengar till bland annat matchresor och träningsturer. En av det nya damlagets största kostnader är anskaffning av matchdräkter.

Amerikansk fotboll har ökat i popularitet i Finland under det senaste årtiondet. Grenen passar alla, oavsett vilken bakgrund inom idrotten du har eller om du alls har sysslat med idrott.

”Alla hittar sin position i laget. Du lär dig hela tiden någonting nytt, även om du har spelat länge. Finlands damlandslag hör till de bästa lagen i Europa och har vunnit EM två gånger”, säger Joensuu.