Älykäs tuuletusjärjestelmä pitää koko kiinteistön kuivana

VILPE Sense-järjestelmässä kiinteistön ylä- ja alapohjan koneellista ilmanvaihtoa ohjataan IoT-antureiden avulla. Samalla mahdolliset kattovuodot havaitaan hyvissä ajoin.

Kiinteistöjen kosteus- ja homevaurioiden syynä on usein salakavala kattovuoto tai vuosien saatossa tukkoon menneet salaojat. Nämä riskit voi kuitenkin torpata älykkäällä anturi- ja ilmanvaihtoteknologialla, joka pitää huolta ylä- ja alapohjan riittävästä tuuletuksesta.

Yhä vaihtelevammat sääolot ja kasvavat sademäärät ovat kova haaste kiinteistökannalle. Varsinkin katot ja alapohjat ovat vetisten kelien keskellä kovilla, eikä perinteinen alipaineinen ilmanvaihto välttämättä kuivata rakenteita ja eristeitä riittävästi.

Ongelmien paikallistaminen on sekin vaikeaa. Esimerkiksi kattovuoto havaitaan useimmiten vasta sitten, kun lattialle ilmestyy lätäkkö. Silloin kuitenkin ollaan Vilpe oy:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahden mukaan jo auttamatta myöhässä.

”Vuotovesi on todennäköisesti ehtinyt kostuttaa myös rakenteita. Vaurioiden korjaaminen voi käydä kalliiksi ja mikäli vahinko paljastuu syys- tai talvisaikaan, niitä päästään usein korjaamaan vasta keväällä”, hän toteaa.

IoT-tekniikkaa ja ennakoivaa etävalvontaa

Katto- ja ilmanvaihtoalan kotimaisiin pioneeriyrityksiin kuuluva VILPE onkin pureutunut pulmaan pintaa syvemmältä. Vuosia kestäneen kehitystyön tuloksena yhtiö on tuonut markkinoille VILPE Sense-järjestelmän, jossa kiinteistön ylä- ja alapohjan koneellista ilmanvaihtoa ohjataan IoT-antureiden avulla.

Älykkäästi ohjatun tuuletusjärjestelmän myötä rakenteista saadaan kuivalla säällä pois jopa kuusinkertainen määrä kosteutta perinteiseen alipaineiseen ilmanvaihtoon nähden. Sateisina päivinä ilmankierto vastaa alipaineisen järjestelmän tasoa.

Lisäksi antureiden keräämä ja välittämä tieto tallentuu pilvipalveluun, josta kiinteistönomistaja tai huoltoyhtiö voi seurata reaaliajassa muun muassa ylä- tai alapohjan lämpötilaa, kosteutta, homeindeksiä sekä puhallinmoottorin kierrosnopeutta.

”Järjestelmän avulla havaitaan esimerkiksi piilevät kattovuodot ennen kuin ne aiheuttavat isompia vaurioita. Kuivina pysyvät rakenteet ja eristeet ovat tärkeitä tekijöitä myös sisäilman laadulle ja kiinteistön energiatehokkuudelle”, Lahti muistuttaa.

Asennustyöt kattoremontin yhteydessä

Veli-Pekka Lahti
”Kuivat rakenteet ja eristeet ovat tärkeitä myös sisäilman laadulle ja kiinteistön energiatehokkuudelle”, VILPEn tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti muistuttaa.

VILPEn järjestelmä on saanut markkinoilla positiivisen vastaanoton ja se on runsaan vuoden aikana löytänyt tiensä jo lukuisten teollisuus- ja toimitilakiinteistöjen sekä kerrostalojen katoille.

Syykin on Lahden mukaan selvä.

”Jos katolla on pinta-alaa vaikkapa 3000 neliötä, voi pelkästään vuotokohdan paikallistaminen olla vaikeaa. Tällä järjestelmällä ongelmat havaitaan ennalta ja samalla vältytään kalliilta korjaustöiltä”, hän toteaa.

Kätevimmin mittaus- ja tuuletusjärjestelmän asentaminen käy perinteisen katto- tai salaojaremontin yhteydessä.

”Pienellä lisäkustannuksella kiinteistö saadaan älyaikaan ja tälle vuosituhannelle. Jo yksi vältetty kattoremontti riittää maksamaan investoinnin takaisin”, Lahti ynnäilee.

Lue lisää: vilpe.com/fi/sense/