Älykatto on fiksu ratkaisu julkisten rakennusten kunnossapitoon

Sense kutsu lanseeraukseen

Mitä pidempään vuotava katto tai tehoton tuuletus aiheuttavat kosteusvaurioita, sitä suurempi on riski suurista korjauksista.

Kiinteistöt ovat merkittävä osa kuntien varallisuutta sekä lukuisien ihmisten työ- ja opiskeluympäristö. Rakennusten kunnossapito on oleellista sekä resurssien säästämiseksi että ihmisten hyvinvoinnin takaamiseksi.

– Kunnissa on kiinnostusta älykkääseen kunnossapitoon. Toivoisin silti näkeväni enemmän aktiivista rakennusten kunnon seurantaa, ettei vuotoa huomattaisi vasta, kun vesi tulee katosta läpi, eikä pahimmillaan vain siirretä ämpäriä uuden vuotokohdan alle, VILPE Oy:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti toteaa.

Rakenteiden tuuletuksessa muhivia ongelmia on hankala havaita. Mitä pidempään vuotava katto tai tehoton tuuletus aiheuttavat kosteusvaurioita, sitä suurempi on riski suurista korjauksista, sisäilmaongelmista tai tilojen käyttökiellosta.

maailman älykkäin katto

Älykatolla automaatio auttaa tuuletuksen optimoinnissa. Anturoinnin ja datan avulla päästään kiinni poikkeamiin, löydetään piilevät viat ja voidaan ennakoida huoltoja. Rakenteiden kosteudenhallintajärjestelmä on osa vastuullista rakentamista ja kiinteistöhuoltoa. Myös kiinteistön omistaja, isännöitsijä, huoltoyhtiö ja käyttäjät voivat hyödyntää älykaton keräämää puolueetonta dataa rakennuksen ylä- ja alapohjan kunnosta.

– Älykatolla tuuletus perustuu anturien keräämään dataan ympäristön tilasta, jonka jälkeen ohjauslaitteet laskevat, koska kannattaa tuulettaa ja koska ei. Järjestelmä lisää automaattisesti tuuletusta, kun rakenteissa tai tilassa on kosteutta, ja sateella taas vähentää ilmavirtausta, kun tuuletukseen käytettävän ilman kosteustaso nousee liikaa, Lahti kertoo.

Huoletonta kosteudenhallintaa

VILPE Sense -älykatto auttaa sekä havaitsemaan että ehkäisemään kosteusvaurioita mittaamalla rakenteiden suhteellista kosteutta ja lämpötilaa esimerkiksi kattorakenteissa tai alapohjassa. Automaattiset hälytykset helpottavat huollon työtä, sillä järjestelmä hälyttää heti, jos jotain poikkeavaa sattuu. Käyttäjä pystyy itse määrittelemään hälytyksen rajat, joten kiireisinä työpäivinä aikaa ei kulu järjestelmän seurantaan.

Lue lisää: vilpe.com/sense