Maailman älykkäin katto löytyy Mustasaaresta

maailman älykkäin katto

VILPEn tehtaan katolla Mustasaaressa on maailman älykkäin katto. Kunnianhimoinen väite, eikö vain? Tässä perustelumme.

Meillä on dataa

Saamme kattorakenteiden kunnosta jatkuvasti dataa. Datan keräävät VILPE Sense -älykaton anturit. Yksi anturi mittaa lämpötilaa ja suhteellista kosteutta kattorakenteissa ja toinen anturi mittaa vastaavia lukemia ulkoilmassa. Järjestelmä perustuu uusimpaan IoT-tekniikkaan.

Dataa hyödynnetään rakenteiden tuuletuksessa

Pelkkä datan kerääminen ei tee katosta älykästä, vaan data pitää myös hyödyntää. Mieluiten automaattisesti, ilman ylimääräistä työtä. Älykatto tekee sen: antureiden data välittyy ohjausyksikölle, joka säätää huippuimuria.

Huippuimuri säätyy optimaaliselle puhallustasolle, jotta ylimääräinen kosteus poistuu rakenteista. Kun ylimääräinen kosteus on poistettu, palaa huippuimuri taas normaalille puhallustasolle. Antureiden data tallentuu pilvipalveluun käyttäjien nähtäville.

Kun rakenteita tuuletetaan automaattisesti ja tarpeen mukaan, ehkäistään samalla kosteusvaurion syntyä. Mahdolliset kattokorjaukset on helpompi kohdistaa oikeaan paikkaan, kun dataa pääsee tarkastelemaan. Eristekerrokset ja rakenteet tuulettuvat automaattisesti esimerkiksi sateen jälkeen tai kostean syksyn aikana.

Fiksu tapa tutkia katon kunto

Katollamme on älykäs aluskate Controlit, jonka ansiosta katolta havaitaan myös silmille näkymättömät vauriot. Controlit-aluskate johtaa sähköä, ja se asennetaan vesikatteen alle. Mikäli vesikatteessa on reikä, se havaitaan, kun katolla liikutetaan sähköön reagoivaa erityislaitetta. Näin mahdolliset reiät paikallistetaan.

Maailman älykkäin katto syntyy VILPE Sensen ja Controlitin yhdistelmästä. Älyä on sekä kosteuden hallinnassa että katon kunnon tutkimuksessa.