Älykatto suojaa rakenteita kalliilta kosteusvaurioilta: Sellaisen voi saada jopa parilla tuhannella eurolla

Kosteusvaurio katossa ei ainoastaan ole tavallinen ja kallis riesa, vaan tietyissä olosuhteissa se voi myös tarjota homeille ja muille mikrobeille kasvualustan ja aiheuttaa sisäilmaongelmia. Älykaton avulla voit ehkäistä ja havaita kosteusvauriot. Kosteusvaurioiden korjauskustannuksiin verrattuna älykatto on pieni sijoitus katon kunnossapitoon.

Kosteusvaurioiden korjauskustannukset

Kosteusvaurioiden korjauskustannukset riippuvat monesta tekijästä, kuten vahingon laajuudesta ja siitä, kuinka helposti katto on purettavissa ja korjattavissa.

”Oma kokemukseni on, että kattovuotojen korjauskustannukset harvoin jäävät alle 5000 euron, vaikka vuoto olisi pieni”, VILPEn tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti kertoo.

Korjauskustannukset jäävät pienemmiksi, jos vuoto havaitaan nopeasti. Tämä voi kuitenkin olla haasteellista, sillä kosteusvauriot ovat usein piilossa katon sisällä.

”Rakenteiden kuntoa ei voi tietää katsomatta rakenteen sisään. Jos rakennuksessa ei ole uusia teknisiä ratkaisuja käytössä, rakenteet pitää avata ja tutkituttaa, mikäli epäillään jotakin. Mutta se tarkoittaa usein myös sitä, että havaitaan ongelmia liian myöhään”, Lahti sanoo.

VILPE Sense -älykaton avulla mahdolliset kosteusvauriot havaitaan ilman, että rakenteet avataan ja tutkitaan. VILPE Sense hälyttää mahdollisista vuodoista ja tuulettaa rakenteita tarpeen mukaan, sillä älykatolla olevat kosteusanturit seuraavat herkeämättä rakenteiden kosteustasoa.

Älykaton hinta: mitä älykatto maksaa?

Vaikka kosteusvaurion korjaus on kallista, älykaton saa onneksi yllättävän edullisesti. Tuotekehityspäällikkö Janne Vedenjuoksu VILPEltä kertoo, että VILPE Sensen peruspaketin hinta on tehtaan hinnaston mukaisesti verottomana 886 euroa. Peruspakettiin kuuluu kaksi anturia ja ohjausyksikkö. Järjestelmä vaatii myös ECo- tai ECo Flow-huippuimurin läpiviennin kera. Näiden huippuimureiden hinta vaihtelee verottomana 500-700 eurossa. Lisäanturin hinta on verottomana 144,50 euroa. Sähköenergian kulutus on yhdelle VILPE Senselle ja huippuimurille 10-15 euroa vuodessa.

Peruspakettien määrä lisäantureineen riippuu monesta tekijästä, esimerkiksi katon muodosta, koosta, rakenteesta ja tuuletusjärjestelyistä. Järjestelmän lisäksi hintaan pitää laskea asennustyöt. Asennustyö kestää keskimäärin kaksi tuntia jokaista huippuimuria ja VILPE Senseä kohti. Tämäkin voi vaihdella, esimerkiksi jos sähköä ei ole, niin asennus on työläämpää, Vedenjuoksu sanoo.  

Myyntipäällikkö Nina Tyni uskoo VILPE Sensen tulevaisuuteen.

”Jos asia vähäänkään kiinnostaa, niin ota rohkeasti yhteyttä kotimaan myyntitiimiin. Meillä on tekninen asiakaspalvelu ja koko organisaatio on mukana palvelemassa”, sanoo Tyni.

Lue lisää: