Älykatto ja sen hyödyt

Älykatosta on hyötyä rakenteiden tarpeenmukaisessa tuuletuksessa ja kosteudenhallinnassa.
Älykatto seuraa ja valvoo katon olosuhteita kaiken aikaa. Näin mahdolliset ongelmat havaitaan ajoissa, ja niihin päästään käsiksi mahdollisimman nopeasti.

Mikä on älykatto?

Älykatto on katto, jossa on itsenäistä toimintaa. Älykaton toimintaa säätelee ja valvoo algoritmi. Se voi tarkkailla esimerkiksi rakenteiden kosteutta, jonka mukaan rakenteiden tuuletusta säädetään tarpeen mukaan. Silloin rakennuksen omistajan ei tarvitse säätää tuuletusta, vaan IoT-tekniikka säätelee tuuletusta automaattisesti.

Miten älykatto toimii?

älykaton toiminta

Älykaton toiminta riippuu sen tehtävästä. Esimerkkinä tässä on älykatto, jonka tarkoitus on tuulettaa rakenteet tarpeen mukaan ja ehkäistä kosteusvaurioita.

Ensinnäkin älykatolla on antureita. Anturit mittaavat kosteustasoa ulkoilmassa ja rakenteissa. Toiseksi katolla pitää olla huippuimuri, jossa automaattinen ohjausyksikkö. Kun anturit havaitsevat korkeamman kosteustason, antureiden data siirretään ohjausyksikön kautta huippuimuriin. Sen seurauksena huippuimuri säätyy ihanteelliseen puhallustasoon.

Älykaton hyödyt

Älykatto seuraa ja valvoo katon olosuhteita kaiken aikaa. Näin mahdolliset ongelmat havaitaan ajoissa, ja niihin päästään käsiksi mahdollisimman nopeasti. Katon kuntoa ei tarvitse seurata satunnaisilla tarkastuksilla, vaan anturit tallentavat jatkuvasti dataa katon kunnosta. Käyttäjän ei edes tarvitse seurata dataa aktiivisesti. Sen sijaan hän saa ilmoituksen, kun ennalta määritetyt raja-arvot (esimerkiksi kosteustaso) ylittyvät.

Älykatto voi optimoida rakenteiden tuuletuksen olosuhteiden mukaan. Tähän sopii esimerkiksi VILPE Sense -järjestelmää. Rakenteiden tarpeenmukainen tuuletus ehkäisee kosteusvaurioita.

Älykaton rakentaminen – miten tehdä katosta älykatto?

Älykaton rakentaminen onnistuu niin uudis- kuin saneerauskohteisiin. Voit rakentaa sen kuten perinteisen katon: ainoa ero on älylaitteiden lisääminen.

Esimerkiksi Sense-järjestelmää varten katolle tulee anturit ja huippuimuri, jossa on ohjausyksikkö. Katon rakennetta ei tarvitse muuttaa, eikä rakennusmääräyksistä poiketa. Sense-järjestelmä lisätään olemassa oleviin rakenteisiin. Esimerkiksi Alipai-alipainetuulettimen tilalle vaihdetaan huippuimuri. Voit myös asentaa katolle enemmän antureita. Näin saat seurattua laajempaa kattoaluetta tarkemmin.

Tasakatoilla kattorakenteissa on oltava tuuletusurat. Jyrkillä katoilla puolestaan katteeseen voidaan tehdä läpivienti alipainetuulettimille, jos läpivientiä ei ole katolla valmiiksi.

Millaisiin rakennuksiin älykatto sopii?

VILPE Sensen -järjestelmän avulla toteutettava älykatto sopii käytännössä kaikkiin rakennuksiin. Voit asentaa älykaton teollisuusrakennuksiin, julkisiin rakennuksiin tai omakoti-, rivi- ja kerrostaloihin.

Kaikki kattotyypit sopivat VILPE Senselle. Ainut edellytys on, että katon rakenne sallii tuulettamisen. Suomessa käytännössä kaikissa katoissa on tuuletusmahdollisuus, sillä rakennusmääräykset edellyttävät sitä. Katolla on tuuletusta varten tuuletusurat, alipainetuulettimet tai muu reitti korvausilman saamiseksi.

Kiinnostuitko VILPE Sensestä? Lue lisätietoa: vilpe.com/sense