Näin huolehdit pihamökin ilmanvaihdosta

Vuoden 2025 alussa voimaan tullut uusi rakentamislaki sallii alle 30 neliömetrin suuruisen piharakennuksen – kuten saunan, vierasmajan tai aitan – rakentamisen ilman rakennuslupaa. Tämä muutos on innostanut suomalaisia hyödyntämään pihojaan entistä enemmän. Vaikka rakennus olisi pieni, sen kunnossapito vaatii silti huomiota. Ilman riittävää ilmanvaihtoa pihamökki voi kärsiä kosteudesta, tunkkaisuudesta ja ajan myötä homevaurioista. Tässä artikkelissa kerromme, mitä kaikkea pitää huomioida pihamökin ilmanvaihdon suunnittelussa.
Ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa sisäilmasta kosteutta, hajuja ja epäpuhtauksia sekä tuoda tilalle raikasta ulkoilmaa. Pienessä tilassa ilman laatu heikkenee nopeasti, erityisesti jos siellä oleskellaan, nukutaan tai se altistuu kosteudelle. Lisäksi pihamökki voi olla pitkiäkin aikoja suljettuna, jolloin ilma ei vaihdu riittävästi. Tämä luo otolliset olosuhteet kosteuden kertymiselle ja homekasvustolle.
Tarvitseeko pihamökki ilmanvaihtoa?
Huomio pihamökin käyttötarkoitus, kun suunnittelet pihamökin ilmanvaihtoa. Jos rakennus on tarkoitettu edes lyhytaikaiseen oleskeluun tai se pidetään lämmitettynä, pihamökki tarvitsee ilmanvaihtoa. Pienessä tilassa sisäilma alkaa tuntua nopeasti tunkkaiselta, ellei korvausilmaa ole riittävästi. Lisäksi sisäilman raikkauteen vaikuttaa rakennuksen lämmitys. Kun rakennusta lämmitetään, sisätiloihin muodostuu enemmän kosteutta. Jos kosteus ei poistu ilmanvaihdon avulla, rakennukseen voi tulla kosteusvaurio.

Korvausilmaventtiilit tuovat raikasta ilmaa sisätiloihin
Ilmanvaihdon toimivuus riippuu ennen kaikkea siitä, pääseekö raikasta ilmaa sisään poistuvan ilman tilalle. Ilman korvausilmareittejä mökkiin voi tulla hallitsemattomasti rakenteissa olevista raoista, mikä voi johtaa epämiellyttäviin hajuihin tai rakenteista siirtyviin epäpuhtauksiin. Korvausilmaa tuodaan rakennukseen korvausilmaventtiilien (eli raitisilmaventtiilien) avulla. Pienrakennusten seinä- ja kattorakenteet ovat usein yksinkertaisia, joten niissä ei yleensä ole valmiiksi asennettuja ilmanvaihtoventtiileitä, eli ne pitää asentaa itse. Helppo ratkaisu on esimerkiksi VILPE Wive-korvausilmaventtiilit.
VILPE Wiven tuuletusluukkuun sopiva venttiili voidaan asentaa myös ohueen seinään tai hirsiseinään poraamalla reikä venttiiliä varten. Venttiilien ulkopuolelle asennetaan säleikkö, joka suojaa rakenteita sateelta ja hyönteisiltä. Asenna tilaan vähintään kaksi korvausilmaventtiiliä mieluiten vastakkaisille seinille tai mahdollisimman etäälle toisistaan, jotta raikas ilma pääsee liikkumaan koko tilan läpi. Vaihda tai puhdista venttiilien suodattimet säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa. Likainen suodatin vähentää ilmanvirtausta ja lisää hiukkaskertymiä sisäilmassa. Silloin sisäilma ei tunnu yhtä raikkaalta.
Pihamökin ilmanvaihto talvella: älä tuki korvausilmaventtiileitä
On tärkeää huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta ympäri vuoden. Kun mökkiä pidetään lämmitettynä talvella, ilman ilmanvaihtoa kosteus ei pääse poistumaan ja mökki ei pääse kuivumaan, jolloin lämpö ja rakenteisiin jäänyt kosteus yhdessä muodostavat kondenssi- ja homekasvustoriskin. Siksi korvausilmaventtiilejä ei saa tukkia tai sulkea talvellakaan – jatkuva ilmavirtaus auttaa pitämään rakenteet kuivina.
Kun mökkiä pidetään kylmänä, korvausilmaventtiilit on hyvä pitää auki, jotta sisätilojen kosteus pääsee tasoittumaan ulkoilman kanssa. Tämä on tärkeää etenkin kylmän kauden lopussa, kun ulkoilman kosteus nousee. Tyypillisin ongelmakohta on syksyllä, jolloin päivien viileneminen ja suuret lämpötilavaihtelut lisäävät kosteutta. Tällöin sisätilojen pinnoille voi tiivistyä kondenssivettä, mikä luo otolliset olosuhteet homeelle.
Yhteenveto
- Määritä käyttötarkoitus: Jos mökki on tarkoitettu oleskeluun tai lämmitys on päällä, tarvitset tehokkaamman ilmanvaihdon.
- Asenna riittävästi korvausilmaventtiileitä: Tarvitaan vähintään kaksi venttiiliä, mieluiten vastakkaisille seinille, jotta ilma kiertää koko tilan läpi.
- Älä tuki venttiileitä edes kylmässä: Sisäilman on hyvä tasoittua ulkoilman kanssa, erityisesti lämpötilan vaihdellessa syksyisin.
- Huolla säännöllisesti: Vaihda tai puhdista korvausilmaventtiilien suodattimet vähintään kahdesti vuodessa, jotta ilmanvaihto säilyy riittävänä.