Komponentbristen fortsätter och försvårar leveranser av VILPEs takfläktar

roof fan

VILPEs långvariga samarbetspartner och underleverantör ebm-papst kan inte leverera den mängd komponenter och elektriska delar som behövs för att tillverka takfläktar. Leveransproblemen har pågått en längre tid, och VILPE informerade kunderna om svårigheterna i oktober 2021. I början av det nya året har situationen förvärrats ytterligare.

”Just nu kan ebm-papst endast leverera en bråkdel av de motorer som vi behöver för att tillverka våra takfläktar. Utan motorer kan produktionen inte tillverka den mängd produkter som vi har lovat. Att situationen har förvärrats så här snabbt är en tråkig överraskning för oss alla, och vi har redan varit tvungna att ändra på leveranstiderna för redan fastställda beställningar, säger VILPEs verkställande direktör Tuomas Saikkonen.

Det rådande läget leder till leveransproblem av takfläktar. Takfläktarnas leveransvolymer kan minska på kort varsel eller produkternas leveranser kan försenas. Problemen hos ebm-papst beror på att deras underleverantörer inte kan leverera den mängd komponenter som behövs för att tillverka motorerna. Situationen är mycket ovanlig. Under de tiotals år som vi har samarbetat med ebm-papst har ingenting liknande inträffat.  

VILPE jobbar på att lösa situationen och komma på andra lösningar.

”Vi undersöker bland annat alternativa komponenter. Arbetet är svårt eftersom vi måste försäkra oss om att kvaliteten är som den ska. Därför testar vi inte bara produkterna internt i vårt företag, utan också hos utomstående och oberoende parter. Vi är i tät kontakt med ebm-papst och går igenom produkturvalet och olika motormodeller”, säger VILPEs forsknings- och utvecklingsdirektör Veli-Pekka Lahti.

Andra produkter i VILPEs sortment är inte påverkade.

”Vi följer med situationen noga och meddelar genast om situationen förändras. Om man vill veta mer svarar VILPEs säljare gärna på frågor”, säger Saikkonen.