Huippuimurin käyttö talvella

VILPE-tuotteet on valmistettu Pohjoismaisiin olosuhteisiin sopivaksi.

Talviaikaan huippuimuriin tai poistoputkeen saattaa kerääntyä jäätä ja liedelle tippua vettä. Normaalitilanteessa lämmin ilma nousee kanavien tai rakenteiden kautta ylöspäin ja vastaavasti kylmä ilma laskee alaspäin. Kun kylmä pinta ja lämmin ilma kohtaavat ja suhteellinen kosteus on 100 %, muodostuu kastepiste, minkä seurauksena kosteus kondensoituu kanavistoon. Asukas voi havaita tämän, jos vettä alkaa tippua liedelle.

Kerääntyikö huippuimuriin tai poistoputkeen jäätä? Näin korjaat asian:

  • Varmista kanaviston asianmukainen eristys. Kylmän tilan kanaviston eristepaksuuden tulee olla rakennusmääräysten mukainen. Useimmissa kohteissa 100 mm:n eriste on riittävä ilmanvaihtokanavalle kylmässä tilassa.
  • Varmista, että huoneiston ilmanvaihto on säädetty oikein. Ilmanvaihto ei saa olla ylipaineinen.  

Mikäli ongelma ei poistu säätämällä ilmanvaihtoa ja eristämällä kanavistoa, hanki liesikupuun täysin sulkeutuva pelti (ns. perhospelti). Tämä ehkäisee kosteuden nousun kanavaan ja kosteuden tiivistymisen.

Jäätynyt huippuimuri

Jos VILPEn huippuimuri on jäätynyt kiinni eikä se pääse pyörimään vapaasti, automaattinen lämpörele kytkeytyy päälle estäen imurin rikkoutumisen. Sulamisen jälkeen lämpörele palautuu ja imuri on taas toimintakunnossa. Helpoin tapa sulattaa jäätynyt puhallin on puhaltaa kanavaan lämmintä ilmaa esim. hiustenkuivaajalla.

Pidä huippuimuri päällä ruoanlaiton jälkeen

Huippuimuria ja liesituuletinta kannattaa pitää päällä ruoanlaiton jälkeen vielä 30–60 minuuttia. Kuvituskuva Asuntomessuilta 2019

Huippuimuria ja liesituuletinta kannattaa pitää päällä ruoanlaiton jälkeen vielä 30–60 minuuttia. Näin kanavisto ehtii kuivua kunnolla. Paras tapa estää kondensoituminen on pitää imuri päällä pienellä teholla koko ajan.

Jos huippuimuri sammutetaan heti ruuanlaiton jälkeen, kanavaan jää vielä paljon höyryä ja lämmintä ilmaa. Vesihöyry kondensoituu kanavistoon ja imurin moottoriin ja muuttuu kylmällä ilmalla jääksi. Kun huippuimuria käytetään seuraavan kerran, jää sulaa ja vesi voi valua kanavistoa pitkin liedelle. Joissain tapauksissa moottorin siipi on saattanut jäätyä kiinni huippuimurin runkoon, eikä huippuimuri toimi tämän takia.

Rikkoutuneen huippuimurin voi korjata huoltosarjalla

Huippuimurin kunto kannattaa tarkistaa vähintään kerran vuodessa. Tarkista, että tiivisteet toimivat ja ettei talvella lumi ole päässyt vaurioittamaan huippuimuria. Toimivassa huippuimurissa sähköosia ei tarvitse huoltaa.

Tavallisesti VILPE-huippuimureiden käyttöikä on 15–20 vuotta. Imureiden moottorit ovat pitkäikäisiä ja menevät harvoin rikki ennen aikojaan. Jos huippuimuri pitää kuitenkin poikkeavaa ääntä, kuten vinkumista tai rohinaa, laakeri saattaa olla rikkoutunut. Syynä saattaa olla esimerkiksi lian tai roskan pääsy laakeriin tai epätasapainossa oleva puhallinsiipi. Joskus myös kondensaattori voi mennä epäkuntoon.

Jos huippuimuri jostain syystä rikkoutuu, ota yhteyttä huoltoliikkeeseen (katso lähin huoltoliikekumppani: vilpe.com/fi/jalleenmyyjat/)

Huippuimurin korjaamiseen voi käyttää VILPEn huippuimurin huoltosarjaa, joka sisältää moottorin ja kondensaattorin. Huoltosarjan asennuksen saa suorittaa vain sähköalan ammattilainen.

Huippuimurin huolto-ohjeet (PDF)

Huoltosarjan asennuksen saa suorittaa vain sähköalan ammattilainen.