E-urheilu ja työelämä – xseveN kertoo havainnoistaan

Pelaajat osallistuivat Assembly Summer 2022 -turnaukseen. Kuva: HAVU Gaming

Millainen on e-urheilijan päivä? Voiko e-urheilun ja työelämän yhdistää? Entä miten pelaamiseen suhtaudutaan yrityksissä? Haastattelussa huippupelaaja Sami ”xseveN” Laasanen.

CS:GO-ammattilainen xseveN aloittaa tyypillisesti päivänsä heräämällä kahdeksalta. Sen jälkeen hän menee kuntosalille ja syö. Työt eli käytännössä peliharjoitukset alkavat puoliltapäivin kotona tai toimistossa. Työpäivä päättyy illalla seitsemän maissa, mutta sen jälkeen xseveN ja joukkuekaverit käyvät vielä pelejä ja treenejä läpi tunnin tai pari.

Ammattiurheilija tarvitsee unta palautuakseen.

”Nykyään menen kello 22 jälkeen nukkumaan. Joskus on kuitenkin pakko valvoa myöhään, jos peli kestää esimerkiksi aamukolmeen saakka”, xseveN sanoo.

Tärkeintä on tasapaino

HAVU Gamingin pelaajat harjoittelevat toimistolla. kuva: HAVU Gaming

Ammattilaistasolla elektroninen urheilu on kokopäivätyö. Ammattilaisten lisäksi e-urheilusta nauttivat lukuisat harrastajat. Esimerkiksi VILPEllä on kolme työntekijöiden CS:GO-joukkuetta, joista yksi pelaa korkeimmalla sarjatasolla Kanaliigassa, joka on yritysten välinen firmaliiga.

Liukuvat työajat helpottavat VILPEn Kanaliiga-pelaajia, sillä toisinaan ottelut venyvät myöhään yöhön. Työelämän ja urheilun yhdistämisessä tärkeintä on tasapaino. Työpaikat ja e-urheilu voivat täydentää toisiaan.

”E-urheilu yhdistää työntekijöitämme. Pelaajia on eri osastoilta, kuten tuotekehityksestä, myynnistä ja varastosta. On hienoa päästä porukalla kisaamaan helposti eri firmoja vastaan ympäri Suomen. Se on yhdessä tekemistä matalla kynnyksellä, sillä euurheilua voi harrastaa kotoa”, VILPEn toimitusjohtaja Tuomas Saikkonen sanoo.

Yritykset mukaan e-urheiluun

Yritysten suhtautuminen e-urheiluun on muuttumassa.

”Muutama vuosi sitten kenelläkään ei ollut tietoa e-urheilusta. Mitä isommaksi e-urheilukenttä kasvaa, sitä paremmaksi asiat muuttuvat. Esimerkiksi Tanskassa pääministeri on vieraillut paikallisen CS:GO-tiimin luona”, xseveN toteaa.

VILPEllä e-urheilun tukeminen on osa laajempaa urheilusponsorointia.

”Mielestämme urheilua pitää tukea laajasti, ja elektroninen urheilu on myös osa tätä kenttää. Haluamme omalta osaltamme olla mukana tukemassa suomalaista urheilua, on se sitten elektronista tai niin sanottua perinteistä mallia”, Saikkonen sanoo.

Rakennusalalla on sukupolvenvaihdos käynnissä, ja alalle pitäisi saada uusia työntekijöitä lähivuosina esimerkiksi asennustöihin. E-urheilun kautta VILPE uskoo tavoittavansa tämän kohderyhmän, sillä monet nuoret ovat innokkaita pelaajia.

xseveN (kuva: Havu Gaming)

xseveN

  • Sami ”xseveN” Laasanen on CS:GO-ammattilainen HAVU Gaming -joukkueessa. Pelannut aikaisemmin ENCE-joukkueessa
  • Pelannut 15 000 tuntia CS:GO-peliä, minkä lisäksi tunteja on käytetty pelien analysointiin ja muuhun opetteluun.
  • Parhaimmillaan ollut toisena maailman CS:GO-rankingissa