Älykatto viilentää rakenteita kesällä

Sense kesä

Kosteusvaurioiden ehkäisy ei ole ainoa älykaton etu: sen avulla saadaan poistettua myös ylimääräistä lämpöä rakenteista, mikä vähentää rakennuksen energiankulutusta kesäisin ja pitää eristeet paremmassa kunnossa. Älykatto on toimiva ratkaisu myös talvisin, sillä pakkassäällä tuuletus ja siten lämmönpoisto on minimissä.

Älykatto tuulettaa rakenteita automaattisesti ja tarpeen mukaan huippuimurin avulla. Huippuimuri puhaltaa rakenteista ilmaa pois, ja tämän ilman mukana poistuu myös ylimääräistä lämpöä. Älykaton algoritmi perustuu siihen, että se reagoi kosteustason nousuun rakenteissa. Kuumalla säällä rakenteissa oleva ilma voi sisältää huomattavasti enemmän absoluuttista kosteutta, ja siksi usein myös tuuletustarve on suurempi.

Rakenteista poistuvaa lämpöenergiaa seurattiin puolentoista vuoden ajan Mustasaaressa VILPEn tehtaalla noin 200 m2:n kattoalalla. Data osoitti, että lämpiminä kesäkuukausina tuuletusta piti tehostaa, ja samalla ylimääräistä lämpöenergiaa poistui rakenteista tehokkaasti.

Touko–elokuussa 2021 tuuletuksen mukana poistui ylimääräistä lämpöenergiaa yhteensä noin 692 kWh. Keskimäärin lämpöenergiaa poistui noin 5,6 kWh/päivä.

Sense taulukko viilennys

Kuvaajasta näkyy, että talvikuukausina tuuletuksen tarve on pienempi, minkä takia lämpöenergiaa hukataan erittäin vähän poistoilman mukana.

Älykaton algoritmi on ohjelmoitu niin, että pakkasella tuuletus on minimissä. Pakkasella ilmassa on vähän kosteutta, joten siksi ilmaa poistuu rakenteista selvästi vähemmän. Sen ansiosta älykatto on järkevä ratkaisu myös Pohjoismaiden talviin.

Hyvä eristeelle

lämpötila

Ylimääräisen lämmön poistuminen viilentää rakenteita. Kuumimpaan aikaan eristeessä liikkuvan ilman lämpötila oli jopa yli 50 °C. Ilman tarpeenmukaista tuuletusta lämpötila olisi ollut vieläkin korkeampi.

Esimerkiksi mineraalivillan lämmönjohtavuus kasvaa, kun lämpötila nousee, jolloin lämpö rakenteista pääsee myös helpommin siirtymään sisäilmaan. Eristävät rakenteet toimivat paremmin, kun kosteustaso ja lämpötila saadaan pidettyä optimaalisena.

Toinen etu on se, että rakennuksen jäähdytystarve pienenee, kun VILPE Sense poistaa kesällä ylimääräistä lämpöenergiaa rakenteista. Näin säästyy sähköä, joka muuten kuluisi tilojen viilennykseen. Tästä kiittävät sekä lompakko että ympäristö.

Tutustu älykattoon ja miten se ehkäisee kosteusvaurioita.