Poistoputkien ja läpivientien eristys on entistä tärkeämpää: Uudet suositukset putkikokoon 160 mm

 Vasemmalla perinteinen 160 mm putki ja oikealla 160 XL-koko

Suuremmat kanavakoot ovat yleistyneet, ja samalla läpivientien ja poistoputkien eristämisestä on tullut entistä tärkeämpää. Sen vuoksi VILPE on muuttanut suosituksiaan putkikoon 160–250 mm:ä tuotteissa.

Miksi putken eristäminen on tärkeää?

Ilmanvaihtolaitteistot ovat yhä energiatehokkaampia varsinkin lämmöntalteenoton osalta. Silloin ilmanvaihtokoneesta puhallettava jäteilman suhteellinen kosteus on usein sata prosenttia. Tämä johtaa siihen, että kanavien heikommin eristettyihin kohtiin syntyy kondensaatioriski. Kanavan sisään kertynyt kondenssivesi saattaa aiheuttaa korroosiovaurioita ilmanvaihtokanavaan. Siksi ilmanvaihdon päätelaitteiden eristäminen on huomioitava entistä paremmin.

160 mm:n putkikoko ja eristys

160 mm:n kanavakoossa VILPE suosittelee asentamaan tuotteet XL-kokoiseen läpivientiin. VILPEn tavoitteena on siirtyä 1.4.2023 julkaistavan hinnaston myötä 160 mm:n kanavakoossa ainoastaan yhteen malliin (XL 160), jonka ulkohalkaisija 305 mm. Kun käytetään XL 160 mm:n kokoista putkea ja XL-kokoista läpivientiä, saadaan putken ja läpiviennin kohdalle noin 5 cm:n paksuinen eriste. Näin putken saa eristettyä paremmin.

200 ja 250 mm:n putkikoko ja eristys

Muut P-sarjan XL-kokoiset poistoputket 200 ja 250 mm asennetaan myös vesikatteeseen XL-läpiviennin avulla. Tämän läpiviennin suuaukko on 257×300 mm. Tuotteen valinnassa on syytä huomioida, että läpiviennin kohdalla 200 mm:n poistoputkessa eristeelle on tilaa vajaa 3 cm ja 250 mm:n poistoputkessa tilaa jää alle 2 mm.

Jotta 250 mm:n ilmanvaihtokanava saadaan eristettyä vesikaton läpiviennin kohdalla, suosittelemme käyttämään S-sarjan poistoa kanavakoossa 250 mm. S-sarjan tuotteet asennetaan ilmanvaihtokanavan hormin tai äänenvaimentimen päälle vaakasuoralle tasopinnalle.

Isommissa kokoluokissa painehäviö on pienempi

Kun käytetään suurempia putkikokoja, hyvä puoli on niiden pienempi painehäviö. Esimerkiksi FLOW 160 XL -tuotteen painehäviö virtausnopeudella 175 l/s on 57 Pa, joka on 25 % alhaisempi verrattuna FLOW 160 -tuotteeseen (43 Pa). Tämä tarkoittaa, että ilmanvaihtokoneen energiankulutusta voidaan pienentää noin 46 kWh:lla. Alhaisempi energiankulutus on hyväksi sekä kukkarolle että luonnolle. 

Lue lisää: