Mistä johtuu, että huippuimuriin tai poistoputkeen kerääntyy jäätä ja liedelle tippuu vettä?

Talviaikaan huippuimuriin tai poistoputkeen saattaa kerääntyä jäätä ja liedelle tippua vettä. Normaalitilanteessa lämmin ilma nousee kanavien tai rakenteiden kautta ylöspäin ja vastaavasti kylmä ilma laskee alaspäin. Kylmän pinnan ja lämpimän ilman kohdatessa ja kun suhteellinen kosteus on 100 %, muodostuu kastepiste, minkä seurauksena vettä alkaa tippua kanavistoa alaspäin.

Toimenpiteet ongelman ratkaisemiseksi:
• Varmista kanaviston asianmukainen eristys. Kylmän tilan kanaviston eristepaksuuden tulee olla rakennusmääräysten mukainen. Kanaviston kivivillaeristeen paksuuden tulee olla vähintään 150 mm.
• Varmista, että huoneiston ilmanvaihto on säädetty oikein. Yleensä ilmanvaihto säädetään noin 3–5 Pa alipaineiseksi.

Mikäli ongelma ei poistu säätämällä ilmanvaihtoa ja eristämällä kanavistoa, hanki liesikupuun täysin sulkeutuva pelti. Tämä ehkäisee kosteuden nousun kanavaan ja kosteuden tiivistymisen.

Jos huippuimuri on jäätynyt kiinni eikä se pääse pyörimään vapaasti, automaattinen lämpörele kytkeytyy päälle estäen imurin rikkoutumisen. Sulamisen jälkeen lämpörele palautuu ja imuri on taas toimintakunnossa. Helpoin tapa sulattaa jäätynyt puhallin on puhaltaa kanavaan lämmintä ilmaa esim. hiustenkuivaajalla.

Jos huippuimuri sammutetaan heti ruuanlaiton jälkeen, kanaviin jää vielä paljon höyryä ja lämmintä ilmaa. Vesihöyry kondensoituu kanavistoon ja imurin moottoriin ja muuttuu kylmällä ilmalla jääksi. Käytettäessä imuria seuraavan kerran jää sulaa ja vesi valuu kanavistoa pitkin liedelle. Imuria kannattaa pitää käynnissä mahdollisimman kauan ruoanlaiton jälkeen, jotta kanavisto ehtii kuivua kunnolla. Paras tapa estää kondensoituminen on pitää imuri päällä pienellä teholla koko ajan.