Näin onnistuu mökin rakenteiden tuuletus

Mökin rakenteiden tuuletus

Tässä jutussa kerrotaan, miten mökin rakenteiden tuuletus onnistuu. Haastattelussa on VILPE tuoteinsinööri Nico Stenroos, jolla on monen vuoden kokemus ilmanvaihtotuotteista.

Mökit tai vapaa-ajanasunnot tarvitsevat rakenteiden tuuletusta samalla tavalla kuin tavalliset asuinrakennukset. Tavallisiin asuinrakennuksiin verrattuna rakennusten käyttötavat ja vaatimukset kuitenkin eroavat.

Mökin kattorakenteiden tuuletus

mökki kattorakenteiden tuuletus
Monitoimisäleikkö päätykolmiossa.

Mökin kattorakenteiden tuuletus tarvitsee ilmanvaihtoa, jotta ne pysyvät kuivina eikä kosteus vahingoita niitä. Stenroos vinkkaa kiinnittämään erityistä huomioita välikaton pitämiseen kuivana.

”Jyrkillä katoilla on helpointa huolehtia välikaton ilmanvaihdosta asentamalla monitoimiulkosäleiköt molempiin päätykolmioihin. Näin syntyy ristiveto, joka tuulettaa välikaton.

Jos tämä ei ole mahdollista esimerkiksi talon muodon takia tai päätykolmioiden väli on yli 15 metriä, voi katolle asentaa harjatuulettimen. Mikäli rakennus on pitkä (15 metriä tai enemmän), asentaisin itse sekä monitoimisäleiköt että harjatuulettimen”, sanoo Stenroos.

Jos vapaa-ajanasunnossa on loiva katto, pitää talvisin tarkkailla lumen kertymistä katolle. Liiallinen lumi pitää poistaa katolta, sillä katto voi vaurioitua lumen painosta.

Näin tuuletat ryömintätilaa

Mökin rakenteiden tuuletus. Ross-tuuletuspaalu ryömintätilaan.
Ryömintätilan tuuletukseen sopivat VILPE Ross -tuuletuspaalut.

Mökin rakenteiden tuuletus edellyttää myös ryömintätilan tuuletusta, sillä ryömintätila on alttiina tuulelle ja sääolosuhteille. Varmista, että vesi ei valu suoraan alas katolta talon perustuksiin. Tarkista myös, että rännit toimivat kuten pitää. Puhdista ne säännöllisesti lehdistä ja muista roskista. Rännien tulee johtaa vesi poispäin talosta. Varmista, että salaojitus on tehty ja se toimii.

”Tuuleta ryömintätila VILPE Ross -tuuletuspaalujen avulla. Paalut ovat korkeita, joten niiden kautta ilma pääsee virtaamaan myös runsaslumisina talvina. Näin ryömintätilan tuuletus on ympärivuotinen”, Stenroos sanoo.

Mökin ilmanvaihto

Wive-venttiili mökkiin asennettuna.
Wive-venttiili mökkiin asennettuna.

Rakenteiden tuuletuksen lisäksi on tärkeä varmistaa, että mökin ilmanvaihto toimii ihanteellisesti. Mökin ilmanvaihdon pitää toimia niin, että rakennukseen virtaa raikasta ilmaa ja kostea, likainen ilma virtaa pois rakennuksesta. Näin rakennus pysyy kuivana.

Mökin ilmanvaihtoa voi parantaa asentamalla raitisilmaventtiileitä (esim. VILPE Wive, lue lisää täältä). Kostea, likainen ilma voidaan poistaa huippuimurilla tai poistoputken kautta.

”Parasta on pitää mökissä lämmöt päällä ympäri vuoden, vaikka talon on tyhjillään ja lämmitys maksaa. Voi tähdätä noin 10 °C:n lämpötilaan. Lämmön ansiosta talo pysyy kuivana. On erityisen tärkeää, että lämmitystä ei suljeta, jos sisällä on juokseva vesi. Vesi laajenee jäähtyessään. Sen seurauksena voi putket voivat haljeta, Stenroos sanoo.