Korvausilmaventtiilin asentaminen: Ota nämä asiat huomioon, kun poraat reiän seinään

Nico Stenroos

Reiän poraaminen seinään on varmasti työvaihe, joka aiheuttaa eniten sydämen tykytyksiä korvausilmaventtiilin asennuksen aikana. Eikä mikään ihme: reiän poraamisessa pitää noudattaa erityistä varovaisuutta, koska virhe saattaa aiheuttaa suuremmankin vahingon. Jos olet yhtään epävarma, ota yhteyttä alan ammattilaiseen.

Kun asentaa korvausilmaventtiilin uudeksi ilmanottoreitiksi, seinään on tehtävä reikä. VILPE Wiven reiän halkaisijan tulee olla 105 mm. Tarvitset reikäsahan ja porakoneen, joka on tarkoitettu käytettäväksi seinän materiaalille. Esimerkiksi puurakenteille käytetään puun työstämiseen tarkoitettuja työkaluja. Mikäli talon seinät ovat betonista tai tiilestä tai sen ulkoseinä on rapattu, tarvitaan ammattilaisille tarkoitettuja työkaluja. Käänny silloin ammattilaisen puoleen.

Huomioi seinärakenteet

Reiän sijoituksessa pitää ensisijaisesti ottaa huomioon seinärakenteet, eli pystyrungot ja talotekniikka, esimerkiksi sähköjohdot. Pystyrunkojen ja talotekniikan sijainnit löytyvät talon piirustuksista. Jos talosta ei löydy piirustuksia, on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen.

Seinärakenteiden riskipaikat:

  • Pystyrungot ja muut kantavat rakenteet. Älä poraa pystyrunkojen tolppiin. Ne sijaitsevat yleensä seinien kipsilevyjen saumassa ja ikkuna- ja oviaukkojen vieressä.
  • Kipsilevyjen saumat. Saumoissa on yleensä ruuveja, jotka kiinnittävät kipsilevyn. Näihin ei saa porata.
  • Raudoitteet. Mikäli rakennuksessa on kiviseinä, pitää varmistaa, että et poraa tärkeiden raudoitteiden läpi.
  • Ovien ja ikkunoiden yläpuoliset palkit, jotka kannattelevat kattoristikoita tai välipohjaa. Näihin ei saa tehdä reikiä.

Varo sähköjohtoja seinän sisällä

Talon piirustuksista näet suuntaa antavia viitteitä sähköjohtojen sijainnista. On tärkeä huomioida, etteivät sähköjohdot välttämättä kulje suorina seinän sisällä, vaan ne saattavat kiemurrella. Sen takia pitää varoa poraamista johtoon. Ammattilaisilta löytyy rakenneilmaisimia, jotka tunnistavat seinän sisällä olevia rakenteita ja esimerkiksi jännitteiset sähköjohdot.

Korvausilmaventtiilin sijainti – näin sijoitat venttiilin huoneessa ja seinälle

Ihanteellinen paikka korvausilmaventtiilille on huoneen yläosassa, koska silloin sisään virtaava ulkoilma pääsee tasaisesti sekoittumaan huoneilmaan. Venttiili ei kuitenkaan saa olla liian lähellä katon rajaa, vaan katon ja venttiilin välillä tulee olla vähintään 25 cm.

Toinen huomioitava asia venttiilin sijoittamisessa on se, että ilmavirta pääsee virtaamaan huoneen läpi. Jos ilma huoneessa poistuu esimerkiksi ovenraon kautta, sijoita venttiili huoneen toiseen päähän vastapäätä ovea.

Mokan sattuessa suuret vahingot

Jos olet vähänkään epävarma, jätä reiän teko ammattilaisen huoleksi. Virheet voivat aiheuttaa erittäin suurta vahinkoa. Sähköjohtoon tai kantavaan rakenteeseen poraamisen lisäksi voi esimerkiksi porata reiän vinoon. Rakennusalalta löytyy useampia ammattilaisia, joilta saa apua. Ammattilaisapua voi tiedustella esimerkiksi urakointi- tai LVI-liikkeistä.   

Seinälle asennettavien Wive-venttiilien lisäksi saatavilla on myös tuuletusluukkuun asennettava VILPE Wive -korvausilmaventtiili. Jos et halua asentaa venttiiliä seinälle, vaihtoehto on siis asentaa se puiseen ikkunan tuuletusluukkuun. Näin sinun ei tarvitse porata reikää seinään.