2,5 miljoonan euron investointi VILPEn Mustasaaren tehtaaseen

VILPE tehdaslaajennus

Perheyritys VILPE Oy tekee 2,5 miljoonan euron investoinnin Mustasaaressa sijaitsevien tehdas- ja toimistotilojensa laajentamiseksi. Summaan sisältyvät myös kone- ja laiteinvestoinnit. Uutta tilaa tulee kaikkiaan 1881 m2. Laajennusosa on osittain kaksikerroksinen: ensimmäiseen kerrokseen tulee tuotantotilaa ja pakkaamoa, yläkertaan toimistotilaa. Työt alkavat 17. toukokuuta.

”Yrityksemme on kasvanut ja tavoittelemme kasvua myös tulevaisuudessa. Olemme sitoutuneet kotimaiseen, ympäristöystävälliseen valmistukseen. Se tarkoittaa, että meillä pitää olla kehittyneet ja toimivat tuotantolinjastot. Näin voimme kilpailla kotimaan markkinoiden lisäksi Keski-Euroopassa ja Venäjällä Suomessa valmistetuilla tuotteilla”, VILPEn toimitusjohtaja Tuomas Saikkonen sanoo. 

Mustasaaren tehtaaseen on tehty merkittäviä investointeja viimeisen parin vuoden aikana. Vuonna 2020 alkoi konehallin 755 neliön laajennus, joka on kesän lopputarkastuksen jälkeen täysin valmis. Lisäksi tänä keväänä valmistuu kiinteistön maalämpövoimala, joka leikkaa tehtaan hiilidioksidipäästöjä jopa 330 tonnia vuosittain.

Oikeassa alakulmassa näkyy tänä kesänä valmistuva laajennusosa. Uusi laajennusosa tulee sen viereen, jolloin rakennuksen eri osien väliin jäänyt tyhjä tila poistuu.

VILPE on uskaltanut tehdä lyhyessä ajassa useamman merkittävän investoinnin, sillä usko tulevaisuuteen on vahva. Koronapandemiankin aikana tuotteille on riittänyt kysyntää.  Haasteina lähivuosina tulevat kuitenkin olemaan kansainväliset logistiikkavirrat ja hintakilpailukyky. Laajennuksen myötä tehtaan tuotantolinjoja järjestellään sisäisesti uudelleen, mikä parantaa tehokkuutta. Lisäksi laajennus mahdollistaa aikaisempaa joustavamman tuotannon sekä suuremman raaka-aine- ja komponenttivarastoinnin.

Toimistosuunnittelussa huomioitu vahvasti koronan jälkeinen aika

Investointi tuo kaivattuja lisäneliöitä toimistotiloihin. Toimistotilojen suunnittelussa katse on jo suuntautunut koronan jälkeiseen aikaan. Modernit toimitilat ovat myös yksi keino uusien osaajien rekrytoinneissa tiukoilla työmarkkinoilla. Tämä korostuu erityisesti Vaasan seudulla.

”Korona-aika on lisännyt etätyöskentelyä ja monipuolistanut työskentelytapoja organisaatiossamme. Pandemian laannuttua osa haluaa varmasti jatkaa etätöitä, mutta monissa tilanteissa kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset ovat arvokkaita. Jotta toimistolle halutaan tulla, pitää sen tuntua houkuttelevalta.”, Saikkonen sanoo.

Laajennuksen sisustusarkkitehtuurista vastaa Studio Joanna Laajisto.

”Toimistotilojen pitää olla inspiroivat ja yhteistyöhön sopivat, jotta sinne halutaan aamulla lähteä.  Ajatusten vaihto työpaikalla on omaa luokkaansa etätyöhön verrattuna”, Joanna Laajisto kertoo.

Koronapandemia on vaikuttanut siihen, millaisia tulevaisuuden toimistot ovat. Yleisesti ottaen suuret avokonttorit ovat väistymässä.

”Meidän näkemyksemme on, että toimistojen pitää tarjota joustoa ja moneen tarkoitukseen sopivia hybriditiloja. Näin sekä pienet että suuret tiimit voivat tehdä yhteistyötä. Tiloissa pitää olla hyvät yhteydet esimerkiksi videoneuvotteluihin, kun osa tiimistä on etänä ja osa paikan päällä”, Laajisto kertoo.

VILPEn laajennus valmistuu kesällä 2022. Saman projektin yhteydessä remontoidaan myös vanhat toimisto- ja sosiaalitilat, jotka valmistuvat vuoden 2022 loppuun mennessä. Laajennus tukee VILPEn kasvustrategiaa ja mahdollistaa tuotannon kasvattamisen Mustasaaren toimipisteellä 30 miljoonaan euroon vuoteen 2025 mennessä.

Laajennus lyhyesti

Rakennustyöt alkavat 17.5.2021 pohjatöillä. Valmistuminen kesällä 2022.

Laajennusprojektista uudisrakentamista on yhteensä 1881 m2:
• toimistoa tai vastaavaa 691 m2
• tuotantotilaa & pakkaamoa 1085 m2
• lähettämöä 104 m2

Laajennusprojektiin kuuluu myös vanhojen tilojen täysremontti (yhteensä 662 m2), valmistuminen 2022 loppuun mennessä:
• toimistot 428 m2
• sosiaalitilat 215 m2
• muut 20 m2

Laajennusta toteuttavat:

Rakennusarkkitehtuuri: Göran Doktar GD Byggnadsplanering, Mustasaari. Doktar on ollut mukana kaikissa VILPEn laajennuksissa jo 1980-luvulta lähtien.
Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Bj Häggblom Oy, Pietarsaari
Sisustusarkkitehtuuri: Studio Joanna Laajisto, Helsinki
LVI-suunnittelu: Granlund Pohjanmaa Oy
Sähkösuunnittelu: Iecon Oy, Vaasa
IT- ja kokoushuonetekniikka: IT-Konsultointi Ronny Backman, Mustasaari

Lisätietoja:

Tuomas Saikkonen
050 537 6724
toimitusjohtaja
VILPE

Joanna Laajisto
044 214 5937
toimitusjohtaja & sisustusarkkitehti
Studio Joanna Laajisto