Ryömintätilan kosteus: näin suojaat alapohjaa liialta kosteudelta

Ryömintätilan kosteus aiheuttaa ongelmia kiinteistönomistajalle, jos ryömintätila ei pääse tuulettumaan. Ilman tehokasta kosteudenhallintaa edessä voi olla suuritöinen ja kallis alapohjan remontti. Moderni kiinteistönhallinta tarjoaa ratkaisun ryömintätilan tuuletukseen.
Miksi ryömintätilan kosteus on piilevä uhka rakenteille?

Ryömintätilat altistuvat kosteudelle, sillä kosteus nousee luonnollisesti maanpinnasta. Tehokas kosteudenhallinta alapohjassa edellyttää toimivaa ilmanvaihtoa. Käytännössä se tarkoittaa, että ulkoilman pitää virrata ryömintätilaan esimerkiksi tuuletuspaalujen kautta. Lisäksi ilman on päästävä virtaamaan ulos esimerkiksi poistoilmakanavan kautta.
Ryömintätilan kosteudesta tulee ongelma, jos ryömintätila ei pääse kuivumaan. Silloin kosteus voi tunkeutua alapohjan rakenteisiin ja aiheuttaa ajan myötä vaurioita. Tämä on erityisen ongelmallista talvella, jolloin vesi voi jäätyä rakenteisiin ja aiheuttaa halkeamia. Kosteus tarjoaa hyvät olosuhteet homeen ja sienikasvuston muodostumiselle, mikä pitkällä aikavälillä tuhoaa alapohjan rakenteita.
Ryömintätilan kosteusongelmaa on vaikea havaita. Merkki siitä voi olla esimerkiksi huono sisäilma. Tällöin ryömintätila ei tuuletu suunnitellusti, vaan homeitiöitä sisältävä ilma pääsee tunkeutumaan sisätiloihin. Se voi aiheuttaa rakennuksen käyttäjille oireita, kuten väsymystä, päänsärkyä ja hengitystieoireita.
Kiinteistönomistajan hankaluus on siinä, että ongelmaa ryömintätilan kosteudenhallinnassa on vaikea havaita ulkoapäin. Rakenteet on tutkittava perusteellisesti myös ryömintätilan sisällä. Ryömintätilan kunnon seuraaminen onnistuu myös älykkään tekniikan avulla.
Katso esimerkki, miten VILPE Sense korjasi rivitalon ryömintätilan kosteusongelman.
Moderni kosteudenhallinta ryömintätilaan

Painovoimainen rakenteiden tuuletus perustuu ilman lämpötilaeroihin ja tuulen paine-eroihin. Lämmin ilma nousee ylöspäin, ja sen tilalle virtaa ilmaa ulkoapäin. Painovoimainen ryömintätilan tuuletus ei kuitenkaan riitä kaikkiin rakennuksiin.
Haasteita kosteudenhallinnassa voi aiheuttaa:
- Tuuletus sadesäällä. Kun ilmankosteus on suuri, ryömintätilaan virtaa kosteaa ulkoilmaa. Silloin ryömintätila ei kuivu. Tilanne hankaloituu, jos kostea sää jatkuu pitkään esimerkiksi sateisena syksynä.
- Pienet lämpötilaerot. Jos ryömintätilan ja ulkoilman lämpötila on lähes sama, ilma ei pääse vaihtumaan rakenteissa.
VILPE Sense tarjoaa fiksumman keinon ryömintätilan kosteudenhallintaan. Sen etuna on, että rakenteiden tuuletus on valvottua ja automaattista. VILPE Sense tuulettaa rakenteita vain silloin, kun olosuhteet ovat ihanteelliset. Tämä varmistaa, että ryömintätilaan ei tule turhaa kosteutta.
Näin VILPE Sense havaitsee ja ehkäisee ryömintätilan kosteusongelman

VILPE Sense -kosteudenhallinta sopii ryömintätilan tuuletukseen. Kosteudenhallintaa varten tarvitaan anturit mittaamaan lämpötilaa ja suhteellista kosteutta ulkoilmassa ja rakenteen sisällä. Lisäksi tarvitaan huippuimuri, josta johtaa poistoilmakanavisto ryömintätilaan. Ryömintätilaan on myös virrattava korvausilmaa esimerkiksi tuuletuspaalujen kautta.
Kun anturit havaitsevat, että ryömintätilan kosteustaso on noussut, ne siirtävät datan ohjausyksikköön, joka säätää huippuimuria. Huippuimuri säätyy automaattisesti ihanteelliselle tasolle, jotta se poistaa liiallisen kosteuden rakenteista. Kun liiallinen kosteus on poistettu, huippuimurin toiminta palautuu normaalille tasolle.
Kun kiinteistönomistaja on ottanut käyttöön automaattiset hälytykset, hän saa infon kosteustason noususta sähköpostiinsa. Kiinteistönomistaja pääsee katsomaan dataa VILPE Sensen pilvipalvelusta. Esimerkiksi jos ryömintätilan kosteustaso on pidempään korkeana, se voi olla merkki kosteusvauriosta. Näin VILPE Sensen data auttaa kiinteistönomistajaa tekemään ennakoitua ja oikea-aikaisia huoltotoimenpiteitä.
Automaattisen kosteudenhallinnan edut kiinteistönomistajalle

VILPE Sense -kosteudenhallinta hyödyttää kiinteistönomistajia, huoltoyhtiöitä ja kaikkia, joiden vastuualueena on useiden kiinteistöjen kunnossapito. Hyviä esimerkkejä käyttökohteista ovat esimerkiksi julkiset rakennukset, tehtaan, kauppakeskukset ja hotellit. Hyödyt moninkertaistuvat, kun valvottavana on tuhansien neliöiden rakennuspinta-ala.
- Älykäs, tarpeenmukainen tuuletus. Järjestelmä tarkkailee ryömintätilan kuntoa ja pitää tuuletuksen ihanteellisella tasolla. Näin rakenteet pysyvät kuivina ja terveinä koko ajan.
- Fiksumpaa kunnossapitoa datan avulla. Järjestelmästä saa objektiivista dataa, joka tukee päätöksentekoa rakenteiden kunnossapidosta tai korjauksista.
- Hälyttää ongelmista. Reagoiminen ajoissa mahdollisiin vuotoihin on avainasemassa kalliiden remonttien ehkäisyssä. Järjestelmä hälyttää automaattisesti, kun se havaitsee mahdollisen ongelman.
- Ei home- tai sienikasvustoa. Kuiva eristekerros ehkäisee homeen ja sienten kasvua, joka muuten pilaa katon pitkän ajan kuluessa.
VILPE Sense sopii niin uudis- kuin saneerauskohteisiin. Asennuksen jälkeen VILPE Sense toimii automaattisesti, eikä se vaadi jatkuvaa valvontaan. Sen ansiosta pienet ongelmat eivät ehdi eskaloitua suuriksi ja kalliiksi korjauksiksi. VILPE Sensen tarjoama automaattinen kosteudenhallinta tulee entistä tärkeämmäksi, kun pitkät, kosteat jaksot yleistyvät ilmastonmuutoksen myötä.
Ryömintätilan kosteus: korjaa asia ennen kuin siitä tulee todellinen ongelma

Älykäs ennaltaehkäisy on tehokkain tapa suojautua ryömintätilan kosteusvaurioilta. VILPE Sense tehostaa ryömintätilan tuuletusta ja kosteudenhallintaa, jotta rakenteet pysyvät kuivina. Se on erityisen kätevä varsinkin, jos kohteessa on ollut aikaisemmin haasteita kosteudenhallinnan kanssa.
VILPE Sensen tarjoama jatkuva ryömintätilan kosteuden seuranta auttaa kiinteistönomistajaa ennakoimaan huoltoa ja välttämään yllättäviä remontteja. Perinteinen tapa ryömintätilan kunnon tarkkailuun on tehdä tutkimus ryömintätilassa esimerkiksi kerran tai kahdesti vuodessa. Silloin alkavaa pientä vaurioita ei välttämättä huomaa ajoissa.
VILPE Sensen tarpeenmukainen rakenteiden tuuletus ja jatkuva seuranta auttavat ehkäisemään home- ja rakennevaurioita. Ota yhteyttä jo tänään, äläkä anna piilevän ongelman muuttua kalliiksi vahingoksi.