Älä kokeile tätä kotona – korvausilmaventtiileitä ei saa tukkia edes pakkasella

Pakkanen paukkuu ja asunnossa vetää. Korvaus- tai tuloilmaventtiilin tukkiminen tuntuu houkuttelevalta ajatukselta vedon vähentämiseksi. Venttiiliä ei kuitenkaan kannata missään nimessä tukkia, sillä se aiheuttaa isompia ongelmia kodin ilmanvaihtoon.

Mitä tapahtuu, kun venttiilit tukkii asunnossa?

Venttiilin sulkeminen ei poista ulkoilman virtaamista asuntoon, sillä ilma virtaa asuntoon aina jotain kautta. Jos venttiilin sulkee, ilma virtaa asuntoon esimerkiksi seinän läpi tai ikkunan raoista. Rakenteissa olevien vuotojen kautta kulkeva ilma ei suodatu mitenkään, ja se voi olla pölyistä tai tunkkaista. Pahimmillaan ilma kulkee läpi seinän, jossa on piilevä kosteus- tai homevaurio. Ilma voi kulkeutua asuntoon myös lattian rakenteiden kautta, mikä voi tuoda kosteutta, hajuja tai radonia sisäilmaan.

Rivi- tai kerrostalossa venttiilin tukkiminen ei aiheuta ongelmia pelkästään omaan asuntoosi, vaan myös naapuriin.

Rivi- tai kerrostalossa venttiilin tukkiminen ei aiheuta ongelmia pelkästään omaan asuntoosi, vaan myös naapuriin. Vaikka venttiilin tukkii, rakennuksen ilmanvaihtoon tarvitaan edelleen sama määrä raikasta ilmaa, joka tulee rakennukseen seuraavaksi helpointa reittiä pitkin. Tämä reitti saattaa olla naapuriasunnon korvausilmaventtiili. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos tukit venttiilin omassa asunnossasi, vetää naapuriasunnossa kahta kauheammin. Jos naapuriasunnonkin venttiili tukitaan, veto kasvaa jälleen muissa asunnoissa.

Miksi asunnossa vetää?

Moderni Wive-venttiili vähentää vedon tunnetta.
Moderni Wive-venttiili kohdistaa ilmavirran huoneen yläosaan, missä se sekoittuu lämpimän huoneilman kanssa
vähentäen vedon tunnetta

Lämmin sisäilma pyrkii ulos katon kautta, eli normaalisti se menee ulos poistoilmalle tarkoitettua reittiä pitkin. Koneellisessa ilmanvaihdossa reitti kulkee esimerkiksi liesikuvun tai vessan poistoputken kautta ja painovoimaisessa ilmanvaihdossa esimerkiksi hormin kautta.

Lämpimän, asunnosta poistuvan ilman tilalle virtaa kylmää ilmaa. Hellesäällä veto viilentää, mutta talvipakkasilla se tuntuu kylmältä. Kylmää ilmaa virtaa sisään, koska sisällä on pienempi paine kuin ulkona, joten ilma liikkuu ulkoa sisään.

Miten vähentää vedon tunnetta asunnossa?

VILPE Wive -venttiili mukautuu ulkoilman lämpötilan mukaan.
VILPE Wive -venttiilistä on saatavilla termostaatilla varustettu versio, joka mukautuu ulkoilman lämpötilan mukaan. Kylmällä säällä se päästää sisään automaattisesti vähemmän ilmaa.

Vedon tunnetta voi vähentää esimerkiksi sijoittamalla venttiilin samalle seinälle kuin patterin, jolloin kylmä ulkoilma sekoittuu patterin lämmittämän huoneilman kanssa. Venttiilin tekniset ominaisuudet vähentävät vetoa, joten venttiilin uusiminen voi auttaa vedon vähentämisessä. Esimerkiksi VILPE Wive -korvausilmaventtiili kohdistaa ilmavirran huoneen yläosaan, missä se sekoittuu lämpimän huoneilman kanssa. Tämä vähentää vetoa huoneessa.

Vedon vähentämiseksi venttiiliä voi säätää myös pienemmälle, mutta kokonaan sitä ei kannata sulkea. Uudenaikaista venttiiliä ei tarvitse muistaa itse säätää. VILPE Wive -venttiilistä on saatavilla termostaatilla varustettu versio, joka mukautuu ulkoilman lämpötilan mukaan. Kylmällä säällä se päästää sisään automaattisesti vähemmän ilmaa.

Venttiilin tukkiminen voi tuoda hetken helpotuksen, kun helposti havaittava veto poistuu asunnosta. Sen sijaan kodin ilmanlaatu huonontuu, ja sisäilma alkaa tuntua tunkkaiselta.

Yksi keino vedon vähentämiseen on sijoitella huonekalut toisin, esimerkiksi siirtää sänky tai sohva kauemmas venttiilistä, jos se vain on mahdollista.

Venttiilin tukkiminen voi tuoda hetken helpotuksen, kun helposti havaittava veto poistuu asunnosta. Sen sijaan kodin ilmanlaatu huonontuu, ja sisäilma alkaa tuntua tunkkaiselta. Korvausilma tulee asuntoon joka tapauksessa jotain tietä. Siksi talon ja sen asukkaiden hyvinvoinnin kannalta on parasta, että korvausilma tulee puhtaasti ja hallitusti siihen tarkoitetun venttiilin läpi.

Lue lisää Wive-venttiilistä.