Näin VILPE IO suunniteltiin

Veli-Pekka Lahti
Tuotekehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti kertoo, että tiimi keskittyi IO:n suunnittelussa erityisesti tekniseen toimivuuteen ja muotoiluun.

Kun ilmanvaihtoratkaisu seinäpuhalluksen avulla sallittiin 2018, oli selvää, että VILPE tuo markkinoille oman ratkaisun. Aikaisemmin VILPEn valikoimassa ei ollut vastaavaa tuotetta, joten tuotekehitystyö yhdistetyn ulospuhallus- ja ulkoilmatuotteen kehittämiseksi piti aloittaa aivan alusta.

”Mietimme aluksi, mitä ominaisuuksia tuote tarvitsee ja mitkä ovat käyttäjälle tärkeitä. Helppo asennettavuus, tekninen toimivuus ja hyvä muotoilu nousivat nopeasti kärkeen”, VILPEn tuotekehitystiimin Veli-Pekka Lahti kertoo.

VILPE IO tuo joustavuutta rakentamiseen

Kohteiden vaihtelevuus sai tuotekehitystiimin keskittymään erityisesti tuoteominaisuuksien joustavuuteen.

”Päätimme lisätä IO:hon supistusosan, jotta sitä voidaan käyttää eri ilmavirroille asunnon koosta riippuen. Toiseksi kysyimme itseltämme, miksi seinäpuhallustuotteiden kätisyyden vaihtoon pitäisi olla erilliset tuotteet. Eikö olisi parasta, jos yksi ja sama tuote mukautuisi sekä vasemman- että oikeanpuoleisiin puhallus- ja imusuuntiin?” Lahti muistelee.

Design estää seinän likaantumisen

Tuotekehitystiimissä keskityttiin myös muotoiluun. Varsinkin seinälle asennettavissa tuotteessa se korostui, koska tuote vaikuttaa rakennuksen ulkoasuun. Toinen ratkottava asia liittyi tuotteen päälle kertyvään pölyyn: kun se valuu sadeveden mukana seinään, niin seinä likaantuu nopeasti.

”Ratkaisu ongelmaan oli lopulta yksinkertainen. Alareuna muotoiltiin sellaiseksi, että sadevesi valuu suoraan maahan eikä seinälle”, Lahti kertoo.

Sertifiointi on tunnustus onnistuneesta työstä

Tuotekehitystyö ei päättynyt tuotteen lanseeraamiseen, vaan seuraava askel oli sertifiointi. Aikaisemmin seinäpuhallusratkaisuja ei ollut käytössä, joten rakennusalalta puuttuivatkin sertifioinnit tuotteiden toimivuuden takaamiseksi. Sen vuoksi Eurofins Expert Services toi käyttöön vapaaehtoisen seinäpuhalluslaitteiden tuotesertifikaatin, jonka VILPE IO sai ensimmäisenä.

”Sertifikaatti edellyttää muun muassa erinomaista vedenerotuskykyä. Toinen tärkeä kriteeri on, että jäteilma ei pääse virtaamaan sisään rakennukseen ulkoilman mukana. Näissä ominaisuuksissa onnistuttiin loistavasti”, Lahti toteaa.

Tuotekehitystyö ei pääty edes sertifikaatin saamiseen. VILPE on nyt tuonut markkinoille kanavakokojen 125 ja 160 mm lisäksi kanavakokoihin 200 ja 250 mm sopivat seinäpuhalluslaitteet. Lisäksi IO:hon kehitettiin 3D-ulostettu lisäkappale, jotta ulospuhalluksen saa ohjata sivusuuntaan. Näitä lisäkappaleita voidaan suunnitella ja valmistaa kohteen mukaan.

”Tuotekehitystyö on jatkuvaa, ja meillä on jatkuvasti pöytälaatikossa erilaisia ideoita. Nytkin on suunnitteilla uutta IO:hon liittyen”, Lahti kertoo.