Komponenttipula vaikeuttaa huippuimurien toimituksia

roof fan

VILPEn pitkäaikaisella yhteistyökumppanilla on ongelmia huippuimureihin tarvittavien komponenttien ja sähköosien saatavuudessa. Toimitusvaikeuksia on ollut jo pidemmän aikaa, ja VILPE tiedotti asiakkaitaan tästä lokakuussa 2021. Nyt alkuvuodesta tilanne on kuitenkin heikentynyt.

”Saamme toimittajaltamme ebm-papstilta vain murto-osan huippuimurien moottoreista, ja ilman niitä tuotantomme ei pysty valmistamaan sovittua määrää tuotteita. Näin nopeasti huonontunut tilanne oli ikävä yllätys kaikille, ja siksi jouduimme muuttamaan jo vahvistettujen tilausten toimitusaikoja uudelleen”, VILPEn toimitusjohtaja Tuomas Saikkonen sanoo.

Valitettavasti tilanne näkyy asiakkaille toimitusvaikeuksina. Huippuimureiden toimitusmäärät voivat pienentyä lyhyellä varoitusajalla tai tuotteiden toimitukset myöhästyvät. ebm-papstin vaikeudet johtuvat siitä, että heidän toimittajansa eivät pysty toimittamaan moottorien valmistukseen tarvittavia osia. Kyseessä on hyvin poikkeuksellinen tilanne, sillä ebm-papst on ollut läheinen yhteistyökumppanimme jo kymmenien vuosien ajan, eikä vastaavaa ole aikaisemmin tapahtunut.

VILPE etsii keinoja tilanteen ratkaisemiseksi.

”Selvitämme esimerkiksi vaihtoehtoisia komponentteja. Laadun varmistaminen on kuitenkin erittäin tärkeää. Sen takia tuotteita ei testata pelkästään yrityksessämme sisäisesti, vaan testejä tekevät myös ulkopuoliset tahot. Käymme myös aktiivista keskustelua ebm-papstin kanssa tuotevalikoiman ja eri moottorimallien suhteen”, VILPEn tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti toteaa.

Muiden VILPE-tuotteiden osalta saatavuus on normaali.

”Seuraamme tilannetta tarkasti ja ilmoitamme heti, mikäli uusia muutoksia tulee. Asiakkaamme voivat kysyä halutessaan lisätietoa myyntitiimiltämme”, Saikkonen sanoo.